Vijf steden bevestigen interesse songfestival

HILVERSUM – Vijf steden zijn nog in de race om volgend jaar het Eurovisiesongfestival te huisvesten. Zoals verwacht hebben Rotterdam, Den Bosch, Arnhem, Utrecht en Maastricht een bidbook ingediend bij de organisatie, maakte de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) bekend. Hiermee hebben ze zich officieel kandidaat gesteld om het liedjesfestijn binnen te halen.

De definitieve keuze van de gaststad wordt naar verwachting bekend in augustus. Aanvankelijk hadden negen steden hun belangstelling getoond, maar de afgelopen tijd trokken Leeuwarden, Amsterdam, Den Haag en Breda zich terug.

In het bidbook moeten de steden de organisatie ervan overtuigen dat ze dé plek zijn om het songfestival te houden. Daarbij wordt gelet op onder meer een passende locatie, de capaciteit en technische faciliteiten, accommodatie en bereikbaarheid.

Overhandiging

De meeste steden hebben flink uitgepakt met de overhandiging van het bidbook. De burgemeester van Maastricht kwam met een kleurrijke delegatie en heuse sambaband naar Hilversum om daar het bidbook te overhandigen. Ook deelde de Limburgse stad taart en champagne uit. De wethouder van Den Bosch werd vergezeld door vier dames die gekleed waren in een creatie van Brabantse modeontwerper Addy van den Krommenacker. De ontwerper liet zich inspireren door het schilder Tuin der Lusten van kunstschilder Jheronimus Bosch. Bij de overhandiging van het Brabantse bidbook werden bovendien Bossche bollen uitgedeeld.

Arnhem maakte er een muzikale overhandiging van. Zanger Lain Barbier vergezelde burgemeester Marcouch bij de overhandiging en zong het lied Arcade van Duncan Laurence. Utrecht hield het simpel en origineel. Het bidbook werd afgeleverd door een fietskoerier. Ook Rotterdam bracht het origineel. Het bidbook werd door wethouder Kasmi in een rolkoffer overgedragen.

Werkbezoeken

De komende periode zullen de ingeleverde bidbooks door de organisatie worden beoordeeld en worden werkbezoeken gepland om onder andere de verschillende evenementenlocaties te bekijken.

Nederland organiseert het Eurovisiesongfestival omdat Duncan Laurence de afgelopen editie won. Het liedjesfestijn was al vier keer eerder in ons land: in Hilversum (1958), Amsterdam (1970) en Den Haag (1976 en 1980).

 

BuzzE