Vlaamse regering WOEDEND op Jan Jaap van der Wal

Jan Jaap van der Wal
Door: Eva Steins
23-04-2021

De Vlaamse regering heeft ‘geshockt’ gereageerd op een fragment uit ‘De Ideale Wereld’, een satirisch programma met onder meer Jan Jaap van der Wal. Daar heeft hij een paar opmerkingen gemaakt die bij de regering compleet in het verkeerde keelgat zijn geschoten…

Tekst gaat verder onder advertentie
   

In het kader van een ‘satirische sketch’ richtte van der Wal zijn pijlen op een medewerkster van de Vlaamse overheid, die van Somalische afkomst is. In het programma heeft de Nederlandse komiek de plank volledig misgeslagen.

‘Poetsvrouw’

In het programma wordt de vrouw van Somalische afkomst voorgesteld als een poetsvrouw die voor machtige witte mannen minderwaardig werk moet doen. President Jan Jambon reageert geschrokken op het fragment, en bestempelt het als ‘schandelijk’.

,,Deze vrouw, die ooit vluchtte voor het geweld in haar geboorteland, werkt al ruim vijftien jaar voor de Vlaamse overheid. Zij was medewerkster van verschillende eerste ministers en ministers-presidenten. Ook vandaag is zij op het kabinet van de Vlaamse minister-president de eerste verantwoordelijke voor alle protocollaire aangelegenheden. In die functie ontvangt en begeleidt zij binnen- en buitenlandse regeringsleiders en zelfs staatshoofden. Dat werk doet zij uitstekend en met grote nauwgezetheid. Iedereen is vol lof over haar”, is te lezen in een gezamenlijke reactie van de regering.

‘Vernederd’

Ook de vrouw is diep geshockt over het fragment. ,,Zij voelt zich door de tv-makers vernederd en gekwetst”, klinkt het. ,,Allen zijn we geschokt”, stelt minister-president Jan Jambon. ,,Dit is onaanvaardbaar en kan nooit als humoristisch worden bestempeld”, meent Jambon.

Hoewel hij vindt dat satire moet kunnen, gaat dit eenbrug te ver. ,,Nu hebben ze een topvrouw diep geraakt, ook in haar arbeidsfierheid. Dit is er ver over. Schandelijk, dat woord is hier op zijn plaats.”

Excuses

Presentator Jan Jaap van der Wal reageert geschrokken op de scherpe woorden van de regering. ,,In de monoloog bespreken we op een humoristische manier beelden uit de actualiteit; we geven er satirische commentaar bij. We baseren ons op wat we zien. Beelden liegen niet, maar ze tonen inderdaad niet altijd de hele waarheid en dat is hier zeker het geval”, laat hij weten. ,,Met wat we nu weten, zouden we een grap over deze regeringsmedewerkster niet hebben gemaakt. Het was uiteraard ook niet de bedoeling om haar te schofferen. We begrijpen dat dit verkeerd is binnen gekomen. Ik zal contact opnemen met de medewerkster en haar ook persoonlijk mijn oprechte excuses overbrengen”, sluit hij af.

Bekijk hier het fragment:

Meer DenD