Vlinderorchideeën

Door: DitjesDatjes
25-08-2018

De Vlinderorchidee of Phalaenopsis is een orchideesoort die oorspronkelijk voorkomt op bomen en rotsen in het tropische regenwoud. Nadat ontdekkingsreizigers haar in de achttiende eeuw hadden meegenomen uit Azië en Australië, werd de plant al snel enorm populair in Europa. 

Tekst gaat verder onder advertentie
   

 

Ballerina

Vlinderorchidee (Phalaenopsis) is een sierlijke orchidee waarvan de bloemen een beetje aan een vlinder doen denken. De plant in zijn geheel is eerder een groene ballerina. Uit een elegante hoge steel groeit een weelderige bloementak die zwierig naar beneden gaat hangen naarmate er meer bloemen uitkomen. De bloemen kunnen zowel groot als klein zijn en hebben vaak prachtige patronen. Sommige orchideeën hebben een lichte geur, maar de meeste zijn geurloos. Wat ze gemeen hebben, is den exotische uitstraling, lange bloei en hun onderhoudsvriendelijke karakter.

 

Herkomst

In de warmere streken, meestal het tropisch regenwoud, groeit de vlinderorchidee vaak als epifyt op bomen, takken en twijgen met de wortels in de lucht. Epifyten zijn planten die ergens opgroeien zonder daar voedsel aan te onttrekken. Mossen zijn bijvoorbeeld epifyten, maar ook kamerplanten zoals Tillandsias. Voor de verzorging betekent dit dat ze weinig water nodig hebben en op speciale voedingsbodems geteeld worden, wat vaak al aan de doorschijnende pot te zien is. De luchtwortels groeien naar het licht, een transparante pot houdt ze enigszins in het gareel.

 

Verzorgingstips

  • Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar vermijd felle zon in de zomer.
  • Dompel de wortels elke 7 tot 10 dagen onder in (regen)water.
  • Staat de verwarming aan? Besproei de bladeren dan regelmatig.
  • Geef in de winter één keer per maand orchideeënvoeding, de rest van het jaar twee keer

per maand.

Meer DenD