Voertaal Spaans bij staatsbezoek van koninklijke vrienden Felipe en Letizia

Koning Willem-Alexander en Felipe zijn twee dikke vrienden en ze spreken Spaans met elkaar.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

De Spaanse koning Felipe VI en zijn vrouw Letizia brengen deze week voor de tweede keer een staatsbezoek aan Nederland. Ze reizen op uitnodiging van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, voor wat hun eerste staatsbezoek van 2024 zal zijn. Het bevestigt de goede banden tussen beide koningshuizen, zoals die al jarenlang bestaat. Felipe en Willem-Alexander zijn goede vrienden en twee onderhouden ook privé banden.

Waarschijnlijk wordt tussen de twee koninklijke stellen Spaans gesproken. Want het is Máxima’s moedertaal en ook Willem-Alexander spreekt het inmiddels vloeidend. Dat laatste geldt ook voor prinses Amalia, die van koning Felipe een hoge Spaanse onderscheiding zal ontvangen. De steden Amsterdam en Den Haag zijn uitgekozen voor het bezoek, dat iets meer dan twee dagen zal duren. 

Welkomstceremonie

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima heten de Spaanse Koning en Koningin officieel welkom op de Dam in Amsterdam. Nadat de delegaties zijn voorgesteld, speelt de Marinierskapel de volksliederen van beide landen. Aansluitend vindt de inspectie van de erewacht plaats.

In het Koninklijk Paleis Amsterdam worden vervolgens Nederlandse autoriteiten voorgesteld, waarna een receptie plaatsvindt. Ook vindt een privé-lunch plaats.

Kranslegging 

Koning Felipe en Koningin Letizia leggen een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.

Cruyff Foundation

In de middag bezoeken Koning Willem-Alexander en Koning Felipe een sportmiddag van de Cruyff Foundation. Onder begeleiding van buurtsportcoaches gaan kinderen voetballen, basketballen en kickboksen op een Cruyff Court. De Koningen spreken met kinderen en coaches en wonen een 6×6 voetbalwedstrijd van kinderen met een handicap bij. De Cruyff Foundation is een Nederlands-Spaanse stichting die als missie heeft kinderen met een handicap of uit achterstandswijken de ruimte te geven zich te ontwikkelen door sport en spel. Wereldwijd zijn er meer dan 300 Cruyff Courts en meer dan 650 actieve Cruyff Foundation Coaches. 

Groene waterstofcorridor Bilbao – Amsterdam 

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezoeken de haven van Amsterdam en de terminals Evos en Sunoco. De Koningen gaan in gesprek met Nederlandse en Spaanse bedrijven over de ontwikkeling van een maritieme waterstofcorridor tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam. De samenwerking tussen de haven van Bilbao en de haven van Amsterdam, mede tot stand gekomen door de gezamenlijke inspanningen van de Nederlandse en Spaanse overheid, zal centraal staan. In juni bezocht Koning Willem-Alexander Spanje in het kader van verschillende waterstofprojecten. 

Staatsbanket

In de avond biedt het Koninklijk Paar een staatsbanket aan in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe houden een toespraak. Tijdens het staatsbanket zijn ook Hunne Koninklijke Hoogheden de Prinses van Oranje, Prinses Beatrix der Nederlanden en Prinses Margriet der Nederlanden aanwezig.

Donderdag 18 april

Op donderdagochtend bezoeken Koning Willem-Alexander en Koning Felipe een bijeenkomst voor Spaanse en Nederlandse bedrijven in de cybersecurity- en fintech sector in Den Haag. De bijeenkomst is gericht op economie, innovatie en technologie met als doel het bevorderen van kennisuitwisseling en de economische en zakelijke banden tussen beide landen te versterken. Tijdens de bijeenkomst houdt Koning Felipe een toespraak. 

Bezoek Staten-Generaal

Koning Felipe bezoekt de Staten-Generaal in Den Haag. Hij ontmoet de voorzitter van de Eerste Kamer, de heer J.A. Bruijn, en de voorzitter van de Tweede Kamer, de heer M. Bosma.

Mentale gezondheid van jongeren

’s Ochtends bezoeken Koningin Máxima en Koningin Letizia LAB6, een verzamelplaats waar activiteiten van sport tot cultuur worden georganiseerd voor en door jongeren tussen de 12 en 23 jaar oud in Amsterdam Nieuw-West. Hier wordt gesproken met jongeren en organisaties als Ara Cora, El Mazouni Coaching en @ease over het belang van laagdrempelige inloopvoorzieningen voor de mentale gezondheid van jongeren. Inloopvoorzieningen bieden jongeren een plek waar ze zich welkom voelen en waar niemand er alleen voor staat als het even wat minder gaat. Aansluitend krijgen Koningin Máxima en Koningin Letizia een rondleiding door LAB6 waar zij kennismaken met verschillende initiatieven voor jongeren. Koningin Máxima is erevoorzitter van Stichting MIND Us, een stichting die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren.

Spaans Film Festival 

Koningin Máxima en Koningin Letizia wonen in Koninklijk Theater Tuschinski de viering van het tienjarig bestaan van het Amsterdams Spaans Film Festival bij. Dit filmfestival is gericht op het versterken van wederzijds cultureel bewustzijn door middel van Spaanse en Latijns-Amerikaanse cinema in Nederland. Dit jaar vindt het Spaans Film Festival plaats van 12 tot en met 21 april in Amsterdam, Amstelveen en Haarlem. 

Regeringslunch

Koning Felipe wordt door viceminister-president Jetten ontvangen op het Binnenhof. Er vindt een regeringslunch plaats in het bijzijn van Koning Willem-Alexander. De lunch staat onder meer in het teken van de Spaans-Nederlandse bilaterale relatie en de Europese samenwerking op het gebied van energie en klimaat. Tijdens de lunch houden viceminister-president Jetten en Koning Felipe een toespraak. 

Clingendael/ Elcano

De afgelopen jaren hebben het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael en het Koninklijk Instituut Elcano samengewerkt om vanuit Nederlands en Spaans perspectief beleidsideeën te ontwikkelen over hoe een toekomstgerichte agenda van de Europese Unie eruit zou zien. Hierbij is onder meer aandacht voor economische en maatschappelijke veerkracht, innovatie en openheid. Koning Willem-Alexander en Koning Felipe sluiten in Den Haag aan bij een dialoog met onderzoekers van Clingendael en Elcano.

ESA ESTEC

Koning Willem-Alexander en Koning Felipe bezoeken het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) in Noordwijk. ESTEC is het technologisch hart van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, waar Nederland en Spanje beide medeoprichters van zijn. Wereldwijd groeit het belang van ruimtevaart als strategische technologie voor onderwerpen als klimaat en leefomgeving en veilige communicatie. De Koningen krijgen een rondleiding door het ESTEC testcentrum en gaan in gesprek met medewerkers over verschillende ESA-missies waaraan Nederland en Spanje samenwerken, zoals de Ariane 6, het Europese satelliet-navigatie systeem Galileo en het meten van de uitstoot van broeikasgassen vanuit de ruimte. 

Contraprestatie

‘s Avonds bieden Koning Felipe en Koningin Letizia het Koninklijk Paar een receptie aan in Museum STRAAT in Amsterdam. Hierbij is ook de Prinses van Oranje aanwezig. Tijdens de receptie openen de Koninklijke Paren een expositie van tien Spaanse en Nederlandse muurschilders. De tentoonstelling is tot en met 2 juni te bezoeken. Na de receptie neemt het Koninklijk Paar afscheid van de Spaanse Koning en Koningin.

Tags

KONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMASPAANS KONINGSHUISSTAATSBEZOEK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck