Volkskrant: seksuele grappen gemaakt en weggelachen bij The Voice

Door: DitjesDatjes
17-01-2022

Vijf oud-kandidaten van The Voice of Holland geven aan dat in hun tijd bij de talentenjacht seksuele grapjes tegen vrouwen werden gemaakt, zo schrijft de Volkskrant na deze kandidaten te hebben gesproken. Die lachten ze vaak weg, omdat de kandidates verder wilden komen in de talentenjacht. Drie van de vijf vrouwen noemen de naam van bandleider Jeroen Rietbergen. Hij erkende zaterdag dat hij relaties van “seksuele aard” heeft gehad met vrouwen die betrokken waren bij het programma.

De 31-jarige Kirsten Berkx werd in 2017 achtste in het programma. Vlak voor de opnames had ze een soort pyjama aan, zegt ze tegen de krant. “Ik weet nog dat ik door de gang liep en dat Jeroen achter me stond, er was verder niemand. Wat heb jij een geil broekje aan, zei hij.” Niemand zou hebben gedurfd iets van zijn opmerkingen te zeggen, meent Berkx. “Want Rietbergen is een machtige man. Hij is de fucking zwager van John de Mol, de baas van alles.”

Volgens Nienke Wijnhoven, die in 2018 op 19-jarige leeftijd derde werd, gingen er al verhalen over Rietbergen rond. Een andere oud-kandidaat die toentertijd 18 jaar was, maar die liever anoniem blijft, zegt dat Rietbergen haar tijdens een repetitie vroeg ergens anders te gaan staan zodat hij “naar haar kont kon blijven kijken”. Niet alleen Rietbergen maakte seksueel getinte grappen, meent de vrouw. Uitspraken als “daar krijg ik een stijve van” zouden vaker worden gedaan. De vrouw is wel positief over andere kandidaten en de juryleden, zo ook Marco Borsato, die eerder in opspraak raakte.

Verklaring

Advocaat Peter Plasman, de woordvoerder van Rietbergen, bracht zaterdag al de verklaring naar buiten dat de pianist erkent dat hij relaties van “seksuele aard” heeft gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland. Ook heeft Rietbergen seksueel getinte berichten uitgewisseld en bevestigde hij via de verklaring dat hij per direct stopt met zijn medewerking aan alle The Voice-programma’s en dat hij spijt heeft.

Zaterdag werd bekend dat The Voice of Holland voorlopig niet wordt uitgezonden vanwege berichten rondom mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik. Een van de coaches, Anouk, meldde zondag te stoppen bij het programma. Tegen de coach Ali B is aangifte gedaan, naar verluidt door een oud-kandidaat.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD