Voor circa 50 asielzoekers geen plek in aanmeldcentrum Ter Apel

Door:
12-05-2022

TER APEL (ANP) – Voor ongeveer vijftig asielzoekers is donderdagavond geen plek in het overvolle aanmeldcentrum Ter Apel. Zij zouden rond 21.30 uur opgehaald worden door een bus. Voor hen is opvang elders geregeld, maar het is nog niet duidelijk waar.

Woensdagavond werden ongeveer honderd noodopvangplekken gecreëerd voor asielzoekers omdat Ter Apel vol zat. Zij werden toen naar Heerenveen gebracht met door het Rode Kruis geregeld vervoer.

Een woordvoerster van het COA stelde eerder donderdag dat er heel hard wordt gewerkt om iedereen op de goede plek te krijgen en dat er goede begeleiding is voor de mensen. Dat er een structureel tekort aan opvangplekken is, beaamt ze: “Wij doen wat we kunnen, dat doen we al 2,5 jaar en we geven dat al heel lang aan. Het beste is als er structureel plekken bij komen.” Maar het COA heeft geen bevoegdheden om die aan te wijzen of in te richten. “Daar gaan wij niet over, dat ligt bij het ministerie.”

Gemiddeld komen er tegenwoordig gemiddeld ongeveer tweehonderd mensen per dag aan in Ter Apel, en op weekeinddagen ongeveer honderd. Maandagen en dinsdagen zijn de drukste dagen. De mensen die asiel vragen komen vooral uit Syrië, Afghanistan, Jemen en Turkije, aldus de woordvoerster.

 

ANP

 

 

Meer DenD