Voor €63 miljoen knap je een koninklijk paleis op…

Door: Jos La Grande
03-07-2019

De Nederlandse media namen een kijkje en mochten zelfs de werkvertrekken van paleis Huis ten Bosch vastleggen. Het paleis, volledig uitgewoond door achterstallig onderhoud in de periode dat koningin Beatrix er woonde, kreegt een renovatiebeurt. De rekening liep behoorlijk op: €63 miljoen ging op aan de verbouwing.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Het kabinet van de Koning en premier Rutte begrepen heel goed dat derhalve een kijkje in de keuken op zijn plaats was. Want draagvlak onder de Nederlandse bevolking is belangrijk.

Indrukwekkend is het. Van het bordes tot en met de ontvangsthal, de werkkamer van Willem-Alexander en natuurlijk de snuisterijen aan de muur en in de fotolijstjes.

Vogeltjes uit Argentinië, de Elfstedenschaatsen van Willem-Alexander, de koninklijke wiegen, handschoenen van Amalia van Solms, het paardrijzadel van de prinsessen en de gouden rammelaar die in 1938 is geschonken bij de geboorte van prinses Beatrix. De nieuwe wandbekleding van de zogenoemde Blauwe salon van Huis ten Bosch is een ontdekkingsreis door de geschiedenis van de Oranjes, het paleis en het koninklijk gezin.

De salon is een ontvangstruimte en bezoekers zullen zeker de eerste keren wensen daar wat langer te kunnen verblijven dan gebruikelijk omdat er zoveel is te zien. De kunstenaars Maurice Scheltens en Liesbeth Abbenes die voor de aankleding tekenden, vertellen eigenlijk de geschiedenis van koning en koningin in knipsels, met objecten uit hun leven. “Van nu, van toen, moderne en klassieke, gewone en bijzondere.”

De privévertrekken bleven gesloten voor verslaggevers en fotografen. Privé is nu eenmaal privé, vindt het koningspaar. De foito’s zijn van Robin Utrecht.

DEN HAAG – De bibliotheek in Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
DEN HAAG – De DNA Salon met DNA profielen van het Koninklijk Gezin in het Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
DEN HAAG – De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
DEN HAAG – De vernieuwde Groene Salon in het Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
DEN HAAG – Exterieur van Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.
ten bosch
DEN HAAG – De werkkamer van Koning Willem-Alexander in het Paleis Huis ten Bosch. De woning van koning Willem-Alexander en zijn gezin is de afgelopen jaren opgeknapt. Bij de renovatie zijn het dak en de bordestrap vervangen en onder meer de historische stucplafonds en de gevel gerenoveerd. Daarnaast zijn asbest en houtrot verwijderd en technische installaties vernieuwd.

Foto’s: Robin Utrecht

 

 

Meer DenD