Voormalig NOS-regisseur Rudolf Spoor (85) overleden

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEVENTER (ANP) – Televisieregisseur Rudolf Spoor is overleden. Dat meldt zijn familie vrijdag aan het ANP. Voor de NOS regisseerde Spoor decennialang grote evenementen, waaronder het kerkelijk huwelijk van de toenmalige prins Willem-Alexander en Máxima in 2002, waarbij hij de beroemde traan van de latere koningin in beeld bracht. Spoor overleed donderdag op 85-jarige leeftijd.

“We hebben veel bewondering voor zijn jarenlange reputatie als televisieregisseur bij de NOS. Door onder meer zijn inspirerende persoonlijkheid, die altijd oprecht en respectvol samenwerkte met collega’s om tot grootse prestaties te komen”, schrijft de familie van Spoor in een verklaring.

Spoor werkte 45 jaar voor de NOS en bracht in die hoedanigheid talloze momenten in beeld die in het collectieve geheugen gegrift zouden komen te staan. Onder meer de maanlanding in 1969, de barre Elfstedentocht van 1963 en vele registraties van sinterklaasintochten, Koninginnedagen, herdenkingen en documentaires werden door Spoor geregisseerd.

Prestaties

Voor zijn prestaties als tv-regisseur ontving Spoor tweemaal een koninklijke onderscheiding. In 1993 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en in 2002 kreeg hij het Erekruis in de Huisorde van Oranje. Zelf omschreef Spoor zijn loopbaan als “een spoorboekje waar hij alle stations heeft mogen aandoen”, aldus zijn familie. Het afscheid van Spoor zal in besloten kring plaatsvinden.

Spoor zal bij de NOS herinnerd worden om zijn “grote toewijding” en “scherpe oog”. “Rudolf is meer dan veertig jaar beeldbepalend geweest bij NOS-uitzendingen rondom belangrijke (inter)nationale evenementen en historische gebeurtenissen, waar vele kijkers blijvende herinneringen aan hebben. Zijn grote toewijding en zijn scherpe oog zullen ons altijd bijblijven”, aldus de nieuwsorganisatie.

Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Beatrix zijn de televisieregisseur dankbaar voor de decennialange samenwerking. “Droevig namen wij kennis van het overlijden van televisieregisseur Rudolf Spoor. Hij had een liefdevol oog voor historische momenten met een persoonlijke lading en wist deze met grote zeggingskracht in beeld te brengen”, laten het koningspaar en de prinses weten. “De samenwerking met hem vanaf de jaren zeventig tot aan ons huwelijk – zijn laatste grote klus – was bijzonder warm. Wij zijn hem daar dankbaar voor en wensen zijn familie veel sterkte met dit verlies.”

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck