Vooruitblik op finale Eurovisiesongfestival

TEL AVIV – De finale van het Eurovisiesongfestival staat zaterdagavond op het programma. Een vooruitblik op de deelnemers, met daarin uiteraard ook de Nederlandse inzending Duncan Laurence. De topfavoriet voor de eindzege treedt als twaalfde op.

1. Malta: Michela – Chameleon

Malta, een van de dark horses, opent de finale dit jaar. Na twee finaleloze jaren zorgde Michela voor een grote ontlading toen ze donderdag als laatste het ticket voor de eindstrijd bemachtigde. Dit eigentijdse popnummer met dito performance valt vooral in de smaak op YouTube, waar het een grote hit is.

2. Albanië: Jonida Maliqi – Ktheju Tokës

De Albanese zangeres staat in een cirkel van brandend vuur, met dank aan de visuals. Het nummer heeft een gevoelig randje want Jonida zingt over de Kosovo-oorlog van eind jaren negentig.

3. Tsjechië: Lake Malawi – Friend Of A Friend

De Tsjechen leveren een guitig bandje met een vrolijk klinkend liedje over een buurmeisje op wie de zanger kennelijk een oogje heeft, maar dat niet wil toegeven. De visuals op het podium zijn treffend, waardoor het lijkt alsof je soms naar een videoclip kijkt.

4. Duitsland: S!sters – Sister

Duitsland probeert het dit jaar met een vrouwenduo. Carlotta Truman en Laurita Spinelli vormen samen S!sters die ook een lied over ‘sisters’ zingen. Het nummer gaat over vrouwen die elkaar soms het licht in de ogen niet gunnen maar aan het einde toch weer vrede sluiten.

5. Rusland: Sergey Lazarev – Scream

Net als in 2016, toen Sergey net naast de eindzege greep, pakt Rusland uit met visueel spektakel. Dankzij spiegels en animaties staat Sergey met acht klonen van zichzelf op het podium wat deze powerballad zeker sterker maakt.

6. Denemarken: Leonora – Love Is Forever

Leonora spreekt haar talen want naast Engels, zingt ze ook een paar woorden Frans, Duits en natuurlijk Deens. Haar Love Is Forever is een lief liedje over de liefde dat op het podium vooral opvalt door de enorme stoel waarop Leonora zit. Vocaal is Leonora niet de sterkste maar ze wist toch de finale te halen.

7. San Marino: Serhat – Say Na Na Na

Serhat vertegenwoordigde San Marino ook in 2016 en ondanks dat het geen succes werd groeide de Turk uit tot cultheld bij de songfestivalfans. Zijn nieuwe troef, een vrolijk disconummer, schreef hij naar eigen zeggen binnen enkele minuten. Tot verrassing van velen strandde Serhat niet in de halve finale maar mag hij nog een ronde meedoen. De zanger kan San Marino’s succesvolste deelnemer ooit worden als hij 24e of hoger eindigt.

8. Noord-Macedonië: Tamara Todevska – Proud

Zes jaar op rij liep Noord-Macedonië de finale mis maar dit jaar is het weer raak. Tamara Todevska lukte het met een traditionele songfestivalpowerballad. Haar optreden wordt enigszins gesterkt doordat ze, net als de Russische inzending, zichzelf op het podium kopieert.

9. Zweden: John Lundvik – Too Late For Love

Het swingt op het podium bij John Lundvik. Vooral als de Zweed hulp krijgt van een gospelkoortje. Het aanstekelijke Too Late For Love is niet voor niets een van de favorieten voor de eindzege. Lundvik schreef overigens ook mee aan de Britse inzending, die later in de finale te horen is.

10. Slovenië: Zala Kralj & Gašper Šantl – Sebi

Dit sfeervolle nummer wordt gebracht door een liefdeskoppel. Zij richten hun blik op het podium dan ook alleen naar elkaar terwijl de camera om hen draait, wat voor een intieme sfeer zorgt mede dankzij de kleine subtiele aanrakingen. Zala verzorgt de vocalen, terwijl Gašper ‘playbackt’ op zijn gitaar en keyboard.

11. Cyprus: Tamta – Replay

Cyprus is dit jaar terug in dezelfde stijl als hun inzending van vorig jaar, toen Eleni Foureira net naast de eindzege greep en tweede werd. Met dit opzwepende dansnummer probeert zangeres Tamta opnieuw de harten van Europa te veroveren.

12. Nederland: Duncan Laurence – Arcade

Voor Duncan Laurence is het erop of eronder. Zal hij 44 jaar na Teach-In historie schrijven voor Nederland? De zanger kan als hij de hoge verwachtingen waarmaakt voor een vijfde Nederlandse songfestivalzege zorgen.

13. Griekenland: Katerine Duska – Better Love

Griekenland pakt het dit jaar groots aan met veel dansers en attributen. Zangeres Katerine Duska valt echter niet weg dankzij haar krachtige stem.

14. Israël: Kobi Marimi – Home

Na de winst van Netta vorig jaar, kwalificeerde Kobi Marimi zich automatisch voor de grote finale. Voor het Israëlische thuispubliek zorgt hij letterlijk en figuurlijk voor vuurwerk met een soulvolle ballad maar Europa zal vermoedelijk minder enthousiast zijn. De zanger moet daardoor oppassen dat hij niet als allerlaatste eindigt.

15. Noorwegen: KEiiNO – Spirit In The Sky

De Noorse delegatie levert een popplaat af waarin ook invloeden van de Sami in voorkomen. Hun traditionele joikzang keert verschillende malen terug in het verder Engelstalige liedje.

16. Verenigd Koninkrijk: Michael Rice – Bigger Than Us

De Zweedse zanger John Lundvik heeft nog een troef in huis. Hij schreef de Britse inzending Bigger Than Us, die uiteindelijk bij Michael Rice belandde. Voor de meetellers: Rice zingt in drie minuten tijd bijna 40 keer het woordje ‘bigger’.

17. IJsland: Hatari – Hatrið Mun Sigra

De shockrockers uit IJsland zijn uiteraard van de partij in de finale. Zij brengen een bizarre BDSM-podiumact met kooien, kettingen en veel vuur.

18. Estland: Victor Crone – Storm

Deze Zweedse zanger komt uit voor Estland en heeft een vriendelijk klinkend uptempo popplaatje afgeleverd. Op het podium houdt hij het vooral heel simpel zonder spektakel van visuals of andere hulpmiddelen.

19. Wit-Rusland: ZENA – Like It

ZENA is met haar 16 jaar de jongste deelneemster van dit jaar. Ze levert een uptempo popnummer dat weliswaar niet heel erg opvalt maar wel aanstekelijk is.

20. Azerbeidzjan: Chingiz – Truth

Een gebroken hart is het onderwerp van de Azerbeidzjanen. Zanger Chingiz verbeeldt dat ook prachtig in de visuals met een hart dat uiteen spat terwijl twee robotarmen hem onderzoeken.

21. Frankrijk: Bilal Hassani – Roi

Een outsider voor de eindzege is Frankrijk. Bilal is een bijzondere verschijning door zijn lange haar en meisjesachtige uiterlijk. Hij zingt over wie hij is, over zijn gedroomde koninkrijk waarin hij zelf koning is. Opvallend zijn ook de twee danseressen: een doofstomme en een dik meisje.

22. Italië: Mahmood – Soldi

Mahmood, van Sardijnse en Egyptische afkomst, heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Zijn hedendaagse popsong gaat over geld en een vertrekkende vader. Het lied leidde overigens nog tot een kleine rel toen de Italiaanse vicepremier het nummer, waarin een zinnetje Arabisch zit, niet Italiaans genoeg vond.

23. Servië: Nevena Božović – Kruna

De sterren zwieren rond de Servische Nevena met dank aan de visuals. Ze brengt een typisch songfestivalnummer dat de kijker waarschijnlijk niet lang zal bijblijven.

24. Zwitserland: Luca Hänni – She Got Me

Luca Hänni pakt uit namens Zwitserland. De zanger heeft niet alleen een heel catchy popliedje maar brengt dat ook nog eens met veel dans, iets wat hij al eens liet zien in de Duitse versie van Dance Dance Dance.

25. Australië: Kate Miller-Heidke – Zero Gravity

Australië levert dit jaar een van de spectaculairste acts, waarin het lijkt alsof zangeres Kate en haar danseressen door de lucht vliegen. Ook het liedje valt direct op dankzij de vele opera-invloeden.

26. Spanje: Miki – La Venda

Bij de Spaanse inzending van Miki gaat spontaan de zon schijnen. Zijn opgewekte zomerplaat vormt de ideale afsluiter van opnieuw een kleurrijk songfestival. Opvallend detail op het podium: een metershoge ‘robot’.

 

BuzzE