VPRO wil ‘alles op alles zetten’ voor veilige werkomgeving

Advertentie
De VPRO wil “alles op alles zetten om iedereen die bij, met of voor ons werkt een fijne, veilige werkomgeving te bieden”. Dat laat de omroep weten naar aanleiding van het donderdag gepresenteerde onderzoek van de Commissie-Van Rijn over grensoverschrijdend gedrag bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De commissie concludeerde dat grensoverschrijdend gedrag “breed speelt bij de landelijke publieke omroepen”.
De VPRO zegt onderdeel te zijn van de publieke omroep en zich als zodanig verantwoordelijk te voelen. De VPRO zegt ook de bevindingen en aanbevelingen “zeer serieus” te nemen, aldus een woordvoerder. “We gaan het rapport goed bestuderen en gaan ervan uit dat het nuttige inzichten biedt in de oorzaken van de gesignaleerde onveilige werksituatie. Daar leren we van en we verwachten er op korte termijn een vervolg aan te kunnen geven.”
Uit vragenlijsten van de commissie, waarop ongeveer 2500 mensen reageerden, en gesprekken met 190 medewerkers bleek dat omroepmedewerkers het afgelopen jaar veelvuldig met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben gehad, zowel als “doelwit of als getuige”. “De commissie is zeer geschrokken van de ernst van de gedragingen en van het aantal mensen dat daarmee in aanraking is gekomen”, stelde het rapport.
Klachten
Het grensoverschrijdende gedrag uitte zich zowel fysiek als verbaal, waardoor medewerkers mentale en fysieke klachten kregen. Personeel is bij de keel gegrepen, fysiek tegen de grond geduwd, “verrot gescholden” of in het gezicht gespuugd. Ook zijn medewerkers “tegen de wil gezoend op de mond of in de nek”, of billen, borsten en geslachtsdelen geknepen of vastgehouden.
De bevindingen staan in het rapport ‘Niets gezien, niets gehoord en niets gedaan | De zoekgemaakte verantwoordelijkheid’. Aanleiding van het onderzoek was een Volkskrantartikel in 2022 over vermeend grensoverschrijdend gedrag door presentator Matthijs van Nieuwkerk en de werkcultuur bij het programma De Wereld Draait Door.
BuzzE