Vraag het aan Maaike

Maaike
Door: Ditjes en Datjes
25-09-2017

Nu al in de overgang 

,,Ik ben er sinds kort achter dat ik al in de overgang ben en ik ben nog maar 39 jaar. Mijn huisarts kon het ook nauwelijks geloven. Maar na ruim 25 jaar zeer regelmatige menstruaties, ben ik nu werkelijk elke twee à drie weken aan de beurt. Gelukkig heb ik geen kinderwens meer maar ik vind het vreselijk, vooral omdat ik ineens veel last van stemmingswisselingen heb. Je kunt wel iets doen om de symptomen wat in te dammen maar ik wil echt niet meer aan de pil of nu hormonen slikken. Ik zou het fijn vinden om in contact te komen met vrouwen die ook zo vroeg deze verschijnselen hebben. Wellicht hebben ze wat goede tips. Zo wil ik graag weten hoe ik de heftige symptomen kan indammen zonder te veel chemische troep in mijn lichaam te stoppen.”

M.W te H.

Antwoord Maaike: 

,,Het vervelende is dat een overgang wel zeven tot tien jaar kan duren. Het merendeel van de vrouwen heeft hun laatste ovulatie/menstruatie zo rond hun vijftigste levensjaar. Je bent er inderdaad vroeg bij maar je vormt zeker geen uitzondering. Er zijn al vrouwen van dertig die ermee te maken krijgen. Hoe de rest van je overgang gaat verlopen, het is per slot van rekening een overgangsfase, valt niet te zeggen. De hormonen in het vrouwenlichaam moeten een nieuwe balans zoeken nu de eierstokken minder oestrogeen aanmaken. Dat gaat gepaard met veel verschillende klachten variërend van opvliegers, depressieve gevoelens, hartkloppingen, pijnlijke borsten en nu in jouw geval een zeer onregelmatige menstruatie. Dit verschilt per vrouw. Ik hoop dat er veel reacties op je brief komen. Je kunt eventueel ook contact opnemen met de instantie Care for Women, zij geven goede professionele hulp op dit gebied.”  

 


Ik heb financiële problemen 

,,Ik schaam me vreselijk voor het feit dat ik diep in de schulden zit. Het begon ooit, jaren geleden, met extra rood staan en een creditcard aanvragen. Mijn omgeving weet er niks van, ik ben single en heb een goede (fulltime)baan. Het is zo erg dat ik zelfs mijn post niet meer open maak. Natuurlijk weet ik dat het alleen maar erger wordt. Ik weet alleen niet hoe ik hulp moet zoeken. Mijn grootste angst is dat mijn familie er nu achter komt dat ik de boel niet voor elkaar heb.’’

R.O te L.

Antwoord Maaike: 

,,Je schaamt je en dat is heel begrijpelijk. Het probleem wordt er 

Nederland, Den Haag, 08-07-2001<br /> Rekeningen en facturen. Tot over je oren in de schulden, stapels rekeningen en facturen liggen op je te wachten om nog betaald te worden. Post.<br /> Foto: Jiri Buller/Hollandse Hoogte

echter niet kleiner op. Geloof het of niet maar je bent niet de enige Nederlander die met torenhoge schulden zit. Die eerste stap, erkennen van het probleem, heb je al genomen door te schrijven. Nu volgt de volgende en voor jou meteen ook de meest moeilijke stap: ervoor uitkomen. Je hoeft het uiteraard niet meteen aan de grote klok te hangen. Waarschijnlijk zijn er wel een paar mensen in je directe omgeving die je zouden willen helpen, maar als die niet van je situatie weten kunnen ze niks voor je doen. Angst weerhoudt je nu van verandering. Weet je dat er genoeg instanties open staan voor een oplossing of eventuele kwijtschelding? Op handige sites als sloopdecrisis.nl kun je terecht voor bespaartips die je gemiddeld een paar honderd euro per maand kunnen schelen.”  

Meer DenD