Vraag het aan Maaike

Maaike
Door: Ditjes en Datjes
24-08-2017
Maaike Olde Olthof beantwoordt iedere maand vragen van lezers.

 

Ik vind hem onbeschoft

,,Mijn vriendin is verliefd. Ik vind haar nieuwe vlam helemaal niks en dan druk ik me nog mild uit. Hij weigert met ons te praten, is onbeschoft en laat mijn vriendin werkelijk alles in huis doen. Hij legt zijn benen op tafel, zit alleen maar op zijn laptop en geeft aan, zonder haar aan te kijken, dat hij koffie wil. Hij staat niet eens op om iedereen een hand te geven op een verjaardag! Zij ziet niet dat het een onbeschofte vent is. Hoe maak ik dat duidelijk zonder onze vriendschap op het spel te zetten?”

M.A., Groningen

Maaike: ,,Een hand schudden, opstaan en je voorstellen zijn normale fatsoensnormen. Die heeft hij niet. Maar het is de partner van je vriendin, zij ziet blijkbaar iets geweldigs in hem. Misschien vindt ze het juist prettig allerlei dingen voor hem te doen. De vraag is: is je vriendin oprecht gelukkig? Zo ja, hoe moeilijk ook, dan zou ik niet vertellen wat je precies van hem vindt. Wellicht kun je voorzichtig uitleggen dat je het fijn vindt als hij gewoon een hand geeft en met je praat. Omdat je hem wilt leren kennen. Houd het bij jezelf, zo voorkom je dat ze zich meteen aangevallen voelt. Als ze echt verliefd is, staat ze niet open voor kritiek. Gun haar wat tijd, blijkbaar heeft zij (nog) geen last van zijn gebrekkige manieren.”


Het lijken wel een stel apen

,,Sinds we gescheiden zijn en een co-ouderschap hebben zie ik de tafelmanieren van mijn drie zonen achteruit gaan. Mijn ex laat alles wat ik ze ooit heb aangeleerd versloffen. ‘Wat een onzin’ zei hij altijd. Ik hoor van de kinderen dat ik niet zo moet overdrijven. Ondertussen eet mijn oudste de sperziebonen met de vingers en heeft mijn 6-jarige geen zin om zijn vlees te snijden. Ik kan er echt niet met mijn ex over praten want dat mondt meteen uit in ruzie, en dat wil ik niet. Soms val ik naar ze uit: jullie lijken wel een stel apen. Het voelt alsof alles voor niets is geweest.’’

Jessica, Ter Apel

Maaike: ,,Als gescheiden moeder merk ik dat, juist als het bij de ene ouder thuis totaal anders is dan bij de andere, een co-ouderschap kinderen verwart. Soms kunnen ze er ook misbruik van maken. Probeer er eens een week helemaal niets van te zeggen, al is dat nog zo moeilijk. Kijk of het werkt als je er weinig nadruk op legt. Ik wil dat mijn dochters netjes aan tafel blijven zitten, ook als we uit eten gaan. Het moet een gewoonte zijn, die moet erin slijten en dat gaat moeilijk als ze de ene week bij jou zijn en de andere week bij hun vader. Lukt het niet samen dezelfde lijn te trekken? Straf de kinderen niet maar beloon ze als ze het wél goed doen. Neem ze bijvoorbeeld mee naar hun favoriete restaurant. Of ga voor een burger bij een fastfoodketen of foodtruck, kunnen ze legaal met de vingers eten!”

 


OOK EEN VRAAG AAN MAAIKE?

MAIL: [email protected]

Meer DenD