Vraag het aan Stella

Door: DitjesDatjes
20-04-2017

Oranje (bitter) Boven

Stella Ruisch
Stella Ruisch

Hij staat nog onaangeroerd in de kast, de fles oranjebitter van een van onze oudste familiebedrijven, De Kuyper, anno 1695. Maar hij is dan ook pas aangeschaft ná Koningsdag vorig jaar. Resultaat van een bijna vergeefse zoektocht in onze hoofdstad.
Daar stonden we dan, voorzien van roodwitteblauwe strepen op onze wangen. Het weer nodigde uit tot een hartverwarmende oranjebitter. Maar bij Majestic, hoe toepasselijk kan een naam zijn op 27 april, stelde de ober met zicht op de Dam de onthutsende vraag: ,,Wat is dat voor een drankje?” Oranjebitter werd tijdens de 80-jarige oorlog hét overwinningsdrankje van stadhouder Frederik Hendrik. Gemaakt van (zure) sinaasappel, de schillen en brandewijn, werd later besloten de suiker weg te laten, vandaar de naam bitter. Uiteindelijk vonden we in café Hegeraad aan de Noordermarkt nog een bodempje in de ene fles die de uitbater voor het stampvolle café had aangeschaft. Mochten we gratis opdrinken, dat dan weer wel. In een vlaag van patriottisme, gevoed door onwetende drankverkopers, wilde ik niet rusten totdat ik zelf een fles heb kunnen vinden. Op zoek naar verkooppunten op internet kwam ik nog het Oranjebitter festival
in Rotterdam tegen, dat dit jaar voor de 4e keer op Koningsdag wordt gehouden: goed zo! Mijn fles gaat deze maand open, zeker weten. Dat kan niet anders met een Koninklijke De Kuyper. Op 27 april én 5 mei. Proost!

Uw Stella

Dit vind ik ontroerend…

Ik leerde hem kennen door het groepje jongens dat overlast bezorgde in de buurt. Kind van een alleenstaande, problematische moeder.
Zo een die opgroeit voor galg en rad, dacht ik niet gespeend van vooroordeel. Laatst kwam ik hem na jaren weer tegen op een verjaardag, met zijn vriendin. En zijn jongere (half)broer, waarvoor hij deels blijkt te hebben gezorgd. Broerlief had zich net aangemeld bij de landmacht. Ze brachten taart mee. Zelf gemaakt.
Hij smaakte véél zoeter dan van de bakker…

   MEER STELLA? WWW.MEERDANVIJFTIG.NL   


 Verschrompelde basilicum

„Elke keer koop ik basilicumplantjes in een potje, in de hoop dat ze langer goed blijven maar binnen een week is het plantje verschrompeld. Ik erger me dood.”
Afz. Jaap Schellekens, Maassluis
Stella: „Het draait natuurlijk de suggestie dat zo’n plantje duurzaam is. Maar zelfs als het je lukt het plantje in leven te houden (op internet staan genoeg tips) dan houd je door gebruik toch snel alleen stengels over. Koop gewoon losse basilicumstengels en bewaar ze in een glaasje water in de ijskast. Gaan ze óók langer mee.”

VERKOPEN OP VRIJMARKT

„Mijn vriendin vindt het leuk om op de vrijmarkt te staan op Koningsdag en 5 mei. In een opwelling zei ik tegen haar dat ik ook nog wel wat spullen had. Nu nodigt ze me uit om samen te gaan staan, maar ik durf niet.”
Afz. Jenny van Noord, Amstelveen
Stella: „Als verkopen je niet in het bloed zit, moet je even een drempel over. Maar u kunt zich een beetje verschuilen achter de rug van uw vriendin: samen sterk en in ieder geval gezellig. Hopelijk werkt het weer een beetje mee, is iedereen in een opperbeste stemming en houdt u er nog een zakcentje aan over!”

Probleem van de maand

„Hoe maak ik onze relatie weer beter?”

"Hoe krijg ik mijn relatie weer op de rails?"
“Hoe krijg ik mijn relatie weer op de rails?”
„Een half jaar geleden zijn we voor het eerst ouders geworden en ik merk dat daardoor de relatie met mijn man grondig is veranderd. Werken, huishouden en nog man én vrouw zijn voor elkaar, het blijkt veel zwaarder dan we hadden gedacht. De spanningen tussen ons lopen daardoor op. Hoe krijg ik de relatie met mijn man weer op de rails?”
Afz. Celia Vieberink, Hoorn
„Beste Celia, het meest gegeven advies in jullie geval is voor een weekeinde oppas regelen en lekker een hotelletje boeken. Mijn ervaring is echter dat je daarvoor heel veel moet regelen. Als je dan eenmaal op weg bent, zijn de verwachtingen extreem hoog gespannen. Stel je voor dat je net geen zin hebt? Begin eerst met het thuis weer gezellig te maken. Plan op zaterdagavond jullie favoriete eten, dan ben je een beetje uitgerust. Schenk er een lekker wijntje bij. En probeer dan eens het gesprek op jullie relatie te brengen. Er wordt veel geliket en geappt maar we delen steeds minder vaak onze gevoelens. En daar draait het juist om in de liefde!”

Ook een vraag aan Stella?

Maak van uw hart geen moordkuil, maar stuur een mail naar [email protected]

 

Meer DenD