Vraag het Maaike december

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Mijn man is niet meer dezelfde 

 Mijn echtgenoot en ik zijn al ruim vijftien jaar gelukkig. Twee jaar gelden heeft hij zijn zoon verloren. Jort, die hij samen met zijn ex kreeg, was 19 jaar oud en is bij een auto-ongeluk om het leven gekomen. De schrik was groot en het gemis is er uiteraard nog steeds. Ik heb het gevoel dat ik mijn man heel langzaam aan het kwijtraken ben. In het begin deelde hij het verdriet en pijn. Ik zie aan hem dat hij lijdt maar hij zwijgt telkens en laat me niet meer toe. Het verdriet is ook voelbaar aan zijn lichaam. Het is alsof hij van hout is in plaats van vlees en bloed. Ik zeg ‘m: ‘Kom op, het leven gaat wel door… Laten we proberen er wat van te maken.’ Hij wordt dan ontzettend boos. Hoe dring ik wel tot hem door?” 

A.R. te G.  

 

,,Het verlies van een kind is een onbeschrijflijk groot leed voor de ouder. En dooddoeners als het leven gaat door werken dan niet echt, al snap ik wat je bedoelt en waar jij behoefte aan hebt. Het leven gaat zeker door maar toch zal uw man nooit meer hetzelfde zijn. Het is niet voor te stellen hoe dit verlies er bij een vader of moeder in hakt. Het klopt ook evolutie-technisch gezien niet: we horen onze kinderen niet te overleven. Soms kan het intense verdriet gepaard gaan met trauma of schuldgevoelens. Probeer in ieder geval aan te geven dat u hem wilt begrijpen en helpen. Verwacht niet dat hij de oude gaat worden. Het kan geen kwaad professionele hulp voor hem en eventueel jullie te zoeken, zo’n heftig verlies kun je gewoonweg moeilijk alleen verwerken. Als iemand te lang in de put zit dan wordt het ook gevaarlijk. Het voelt dan als verdriet dat niet te verwerken is, waar niet mee te leven valt. Dus trek op tijd aan de bel!” 

Mijn vriendin wil een trio 

 ,,Ik weet niet zo goed wat ik van dit verzoek van mijn vriendin vind. We zijn best gelukkig en ook in bed proberen we van alles uit. Ik ben eigenlijk heel erg tevreden over ons seksleven maar nu vroeg ze gisteren of ik akkoord ging met een trio met een andere man erbij. Eigenlijk vind ik het niks maar ik ben stapelverliefd en ik weet hoe belangrijk seks voor haar is. Zal ik het dan toch maar proberen?” 

L.v.d V. uit B. 

,,Als jij een trio niet ziet zitten en haar dat niet durft te vertellen uit angst dat zij je verlaat dan is dat al een slecht tekenJouw stem in deze is net zo belangrijk als die van je vriendin. 

Als zij daadwerkelijk zo gek op variatie in bed is, kun je haar wellicht een trio met een vrouw voorstellen. Als zij daar duidelijk nee op zegt, weet je jouw antwoord ook meteen zeker. En onthoud sowieso voor de toekomst: wat er tussen de lakens gebeurt en wie je daar eventueel aan toe wil voegen is aan jullie beiden, niet alleen aan haar.”

Is het kindermishandeling of niet? 

 ,,Hoewel ik niet zeker weet dat ze haar kinderen iets lijfelijks aandoet hoor ik mijn buurvrouw regelmatig uitvallen naar de jonge kinderen. Ze schreeuwt, scheldt en vloekt dat het een lieve lust is. Het is in onze flat heel gehorig, dus we horen alles. De meisjes zijn nog te klein voor zulk verbaal geweld, de jongste is gewoon nog een baby. Ik vertrouw het niet maar heb behalve dit verbaal geweld weinig ‘bewijs.’” 

,,Op deze manier als kind zo uitgescholden te worden, niet omdat het een keer z’n troep niet opruimt maar stelselmatig, dat is zeker kindermishandeling. De meisjes verdienen beter, en wie weet heeft de moeder wel hulp nodig, maar krijgt ze die niet. Hoe dan ook, je moet het melden. Als je haar niet durft te confronteren met wat je dagelijks hoort bel dan in ieder geval Het Advies-en meldpunt van huiselijk geweld en kindermishandeling. Dit kan eventueel anoniem via 0800-2000 of bel anders de politie.” 

 

Tags

MAAIKEOLDE OLTHOFPROBLEMENVRAAG HET MAAIKE

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie