Vraag het Maaike: Helse geluiden van een ander

Door: DitjesenDatjes
15-02-2020

,,Voor mijn werk reis ik met het openbaar vervoer, maar ik merk dat ik het nauwelijks meer op kan brengen. Ik ben mijn hele leven al gevoelig voor geluiden van anderen. Eerst waren het vooral etensgeluiden, maar het is nu zo erg dat ik er eigenlijk niet tegen kan als iemand naast me op de laptop tikt. Ook kuchen, gapen en de neus ophalen; ik walg ervan. Laatst at een meisje naast me luidruchtig een appel. Ik kon het ding wel uit haar handen rukken. Ik ben niet in het bezit van een auto, dus ander vervoer is geen optie. Wat nu?”

B.T. uit G.

,,Je aandoening heeft een officiële naam: misofonie. Je hebt zo te lezen genoeg symptomen. De meeste mensen die aan deze vorm van ‘haat tegen geluid’ lijden vermijden de drukste plekken. Maar niet met het openbaar vervoer reizen is voor jou geen bruikbare oplossing. Gebruik anders oordoppen of zet je telefoonoortjes in. Er zijn speciale headsets, niet goedkoop, te koop die ook omgevingsruis filteren. Zet die op als je in de trein zit wellicht dat het helpt. Kijk voor meer informatie of voor contact met lotgenoten op verenigingmisofonie.nl.”

Meer DenD