Vraag het Maaike: ‘Mijn zoon van 16 rookt’

Door: Ditjes en Datjes
09-01-2021

,,J. is 16 en rookt. Ik vind het als moeder helemaal niks maar ik heb het inmiddels geaccepteerd. Ik heb ook liever dat ik het weet dan dat hij het stiekem doet. Mijn man, vindt dat ik er veel te laconiek over doe en dreigt met van alles om onze zoon te laten stoppen. Zo mag hij niet meer bij zijn spaargeld en mijn man weigert straks voor Jens’ rijlessen te betalen. Ik vind dat onzin en veel te ver gaan.” 

G.H. 

,,Des te jonger kinderen beginnen des te gemakkelijker ze verslaafd raken aan ‘slechte gewoontes’ als roken. Ik vraag me af hoe J. aan sigaretten komt als hij zo jong is? Roken jullie ook? Of niet? Het goede voorbeeld geven is sowieso een pré. Mijn ouders zeiden altijd: als je voor je 18e niet rookt, betalen we je rijbewijs. Dus startte ik braaf op mijn 19e met roken. Toch was die bevlieging snel voorbij. Jens zit in de experimenterende fase, het is aan jullie om te bepalen hoe vrij je hem daarin wilt laten. Het is wel verstandig om als ouders op een lijn te zitten. Ik raad je aan met jouw man te praten en tot een compromis te komen.” 

Meer DenD