Vraag het Maaike: ‘Moet mijn dochter (9) op dieet?’

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Ditjes en Datjes

Handtastelijke zwager

Mijn man en zijn broer zijn close. Sinds mijn zwager in scheiding ligt leunt hij veel op ons. Het verdriet verdrinkt hij met de nodige borrels. We doen ons best er voor hem te zijn. Toch merk ik dat als ik hem aandacht geef, hij vaak aan me zit. Hij doet het vooral als’ ie teveel gedronken heeft. Ik wuifde het in begin een beetje weg. ‘Komt door de scheiding’, dacht ik dan. Vorige week stonden we met wat familieleden in de kroeg en kneep Hans me ineens in de billen. Ik kon geen woord uitbrengen. Ik weet niet of iemand het gezien heeft. Dit was de grens en dat wil ik aangeven. Hoe zeg ik dat zonder dat het meteen een gedoe tussen de broers wordt? Mijn man heeft er niks gemerkt.”

K.H uit O.

,,Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Nu ga jij in zak en as zitten omdat hij jouw grens overschreden heeft? Al zou er een ruzie tussen de broers ontstaan dan is dat nog niet jouw schuld. Hans is degene die het probleem veroorzaakt heeft. Hij mag het ongelooflijk zwaar hebben, dat betekent natuurlijk niet dat hij jou zomaar kan betasten als hij daar zin in heeft. Of er wel of geen alcohol in het spel is maakt weinig uit. Ik zou het zeker aan je man vertellen. En daarna Hans op zijn gedrag aanspreken.”

Dochter (9): wel of niet op dieet?

,,Mijn zoon lijkt sprekend op zijn vader: hij is net als mijn man lang en dun. Wat hij ook eet, hij komt geen kilo aan. Bij mijn negenjarige dochter is het helaas anders. Zij was al een stevige peuter en heeft net als haar broer een behoorlijke eetlust. Nu ze in de lengte een groeispurt maakt, zie ik de kilo’s er bijna aanvliegen. Ze is zelfverzekerd en ik wil haar geen rotgevoel over haar lichaam geven. Toch wil ik niet dat ze heel dik wordt. Kan ik haar op een dieet zetten, zonder dat ze het doorheeft?”

V.D uit J.

,,Als het gewicht haar nergens in belemmert kun je nu beter voorkomen dan haar daadwerkelijk op een dieet zetten. Kijk eens kritisch naar de gezinsgewoontes en jullie opvoeding. Bied je vaak tussendoortjes aan? Mijn jongste dochter heeft ook meer eetlust dan de oudste. Ik laat mijn jongste, die ook aanleg heeft, bewust worden van hoe snel ze iets opeet. Ik laat haar rustig eten en langzaam kauwen. Beter dan diëten en zeker voor een kind is bewegen. Ga er vaker samen op uit! Dat hoeft niks te kosten. Ga in het weekend op met z’n allen een stuk te fietsen, laat de iPad eens een dag liggen. Neem haar mee naar het zwembad (en eindig niet met een patatje.) Mocht het qua kilo’s weinig helpen dan weet je in ieder geval dat ze gezond bezig is. Accepteer dat jouw dochter een ander bouw dan je zoon heeft. Zij kan het, dus jij ook.”

 

Ik kan niet netwerken

Ik heb een beetje gênant probleem. Als projectmanager doe ik het goed, ik haal goede resultaten en de leidinggevende is tevreden over me. Maar op het moment dat mijn werkgever me op pad stuurt, sterf ik duizend doden. Het is zelfs zo erg dat ik van het gepieker en de angst nauwelijks slapen kan. Via de telefoon lukt me veel maar zodra ik me in een grote massa begeef om te netwerken, gaat het fout, dan sla ik dicht. Het is zelfs zo erg dat ik me de laatste keer ziek heb gemeld voor een beurs.

M.V uit H.

,,Stap af op je vertrouwenspersoon op je werk en leg uit waar je mee zit. Er zijn ook trainingen die je van dit soort angsten afhelpen. Het is zonde om dit te laten liggen, want je vindt je werk duidelijk prettig en zo zet je jezelf een beetje klem. De eerste stap, erkennen dat je dit moeilijk vindt, heb je al gezet. De volgende is hulp zoeken. Je kunt wellicht via werk een cursus of training netwerken volgen. Daarmee laat je ook initiatief zien. Het is een kwestie van omdenken: vraag gewoon om een training omdat je erachter bent gekomen dat je hier nog wat in te leren hebt.”

 

Tags

AfvallenDenDDochterMaaikeMaaike Olde OlthofnetwerkenrubriekVraag het Maaikezwager

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie