Vraag het Maaike mei

Maaike
Door: Ditjes en Datjes
22-04-2018

Column 

Zwanen 

Als ik naar huis rijd, zie ik een zwaan op straat liggen. Hij ligt precies naast het fietspad en hij leeft nog. Er staat ook een fietser bij. Ik zet de auto aan de kant. ,,Ik heb net de dierenambulance gebeld,“ zegt de man die nu op zijn zadel leunt.

France, Calvados, Pays d' Auge, Honfleur, Jardin aux Personnalites, couple of swans. Photo: Hervé Hughes / hemis.fr / HH
,,Is hij aangereden? vraag ik.
Ik denk het, maar ik kan er niet bij, zijn levenspartner wijkt niet van zijn zijde. En de kuikens lopen er ook.” O ja, nu zie ik ze pas, diep in het hoge gras. Ze zijn zo te zien ook een beetje van slag. De boerin van de boerderij om de hoek komt eraan. Ze heeft een stuk karton onder haar armen. ,,Komt u helpen?” vraagt ze. Voordat ik antwoord kan geven, geeft ze mij het stuk karton.
,,Leg het maar om hem heenZo is ie uit het zicht. Waar blijven die lui toch? De boerin is niet gecharmeerd van de hulp, die in haar ogen te laat komt. Ondertussen probeert ze het zwaanvrouwtje te sussen. ,,Schattig, vindt de fietser, ,,dat ze zo over hem waakt. Waken is een understatement, de felle zwaan boezemt me zelfs angst in. Eindelijk, daar komt de dierenambulance. Aangezien het verkeer op dit landweggetje snel dichtslibt verlaat ik de crimescene. Als ik wegrijd zie ik dat de mannen van de ambulance door de dameszwaan belaagd worden. Ik passeer de fietser, die ook net opstapt. Als hij ziet dat mijn raampje openstaat, zegt hij: ,,Ik wou dat mijn vrouw me ook zo vurig verdedigde.  

 

Dit vind ik leuk 

In het tuincentrum kies ik een mooie drinkbak voor vogels uit, naast wat spullen die ik niet nodig heb. Bij de dierenafdeling spreekt een meisje me aan: ,,Sorry Aan haar shirt te zien, werkt ze hier. ,,Koopt u de bak voor de sier of wilt u dat vogels er ook echt uit drinken?” ,,Dat laatste” antwoord ik. Waar bemoeit ze zich eigenlijk mee? ,,Ik weet uit ervaring dat ze niet uit witte drinkbakken drinken. Ze kiezen natuurkleuren. Bij wit vallen ze namelijk te veel opVandaar mijn vraag. Als u drinkende vogels wilt ziekunt u beter voor terracotta kiezen. Het is maar een advies,” antwoordt zeToch fijn, zo’n liefdevolle tip van een vogelaar. 

 


 

Brief van de maand 

Ik vind hem minder aantrekkelijk 

 

,,Mijn man is de laatste tijd nogal uitgedijd. Het gaat niet om een paar kilo meer of minder, hij is flink veel aangekomen. Ik neem het hem niet kwalijk, het ligt vooral aan zijn werk en stress waardoor hij meer is gaan snoepen, maar ik vind hem echt niet meer zo aantrekkelijk. Zijn buik zit ons ook echt in de weg als we vrijen. Ik vind het heel moeilijk om te zeggen. Soms fake ik dat ik hoofdpijn heb. Ik wil niet dat hij zich nog rotter gaat voelen. Wat is wijsheid? 

 

,,Je houdt van hem en als het goed is door dik en dun. Daar zit het ‘m nu. Er is een reden voor zijn toename. In dit soort gevallen is het belangrijk dat u hem steunt en van goede adviezen kunt voorzien. Je kunt bijvoorbeeld aanraden om  

 


Acne 

 

,,Mijn dochter van zestien heeft ineens veel last van acne. Als 13-jarige had ze al wat

Back of head and shoulders of blonde girl with bare back scarred with acne and scratched. 2007

kleine puistjes maar die zaten vooral op rug en schouders. Nu verschijnen ze ook in het gezicht. Ze vindt het vreselijk en smeert zich extra dik in met make-up, waardoor het volgens mij alleen maar erger wordt. Telkens als ik haar tips of advies wil geven dan wuift ze het weg. Ze struint wel het internet af maar van mij neemt ze niks aan.” 

  1. R. uit M.

,,Je dochter zit midden in de puberteit. Deze fase is een moeilijke. Ook voor jou want hoe goed je het waarschijnlijk ook allemaal bedoelt, van een moeder neemt een dochter (zeker nu) niet snel wat aan. Aandacht voor het uiterlijk is in de puberteit groter dan ooit en een gave huid staat nu eenmaal voor schoonheid. Je wilt geen puistjes wanneer je een date hebt of voor het eerst naar de hogere school gaat. Toch krijgt iedereen er in zekere mate mee te maken, de een erger dan de ander. Het is moeilijk te voorkomen maar de huid goed reinigen, genoeg zonlicht (met mate) en een gezonde leefstijl helpen om de talgaanmaak te verminderen. Je dochter kan haar huid het beste schoonmaken door middel van peeling, dat is beter dan scrubben. Een scrub kan puistjes openschuren, met alle gevolgen van dien. Een peeling is daarom beter.”  

Het mag wat attenter 

 ,,Ik ben heel blij met mijn relatie. Lars, mijn vriend, is een schat. We hebben ontzettend veel lol samen. Maar hij is helemaal niet attent. Hij viert zijn verjaardag zelden. Hij houdt niet van verjaardagen maar vergeet die van mij gelukkig nooit. Ik geef m vaak een lief kaartje, of verras hem met wat chocolade in zijn tas. Een tijd terug heb ik hem verteld dat het me zo leuk leek als hij dat ook eens voor mij zou doen. ,,Tja, als ik morgen dan een kaartje stuur is het geen verrassing meer,” zei hij toen. Dat is nu maanden geleden en er is nog steeds niks veranderd.” 

U.K. te O.  

,,Je geeft wat je zelf het liefst ontvangt. Jij stopt kaartjes en chocolade in zijn tas en vindt het leuk om verrast te worden maar geldt dat voor hem ook? Het is goed dat je het hebt aangekaart. Maar ik zou er geen halszaak van maken, hij vindt je belangrijk genoeg want hij slaat jouw verjaardag nooit over! Je kunt beter accepteren dat attent zijn bij Lars er gewoon niet inzit, dan hoef je ook niet van alles van hem te verwachten. En zeg nu zelf, als dat het enige is wat ontbreekt in jullie relatie dan heb je het maar mooi voor elkaar met z’n tweeën!”  

Meer DenD