Vraag het Maaike december

Maaike
Door: Ditjes en Datjes
25-11-2017

Ik kan niet uit bed komen 

Omdat ik heel veel ellende en verdriet te verwerken heb gekregen toen mijn man plotseling overleed, nam ik regelmatig een slaappil. Dit keurig in overleg met de huisarts. Ondertussen is mijn privéleven wat stabieler maar slaap ik nog steeds slecht. Ik heb een zogeheten inslaappil, die ik om 11 uur ’s avonds inneem. Ik moet dan wel onmiddellijk mijn bed in. Het zorgt ervoor dat ik snel slaap maar ‘s ochtends lijkt het alsof ik nooit helemaal wakker kan worden. Dan heb ik heb de hele dag door de neiging in mijn bed te kruipen. Als ik ergens een afspraak heb, laat ik iemand me op tijd wakker bellen. Hoe kom ik van deze gewoonte af?

 J.B. te L. 

 Zou je ook gewoon met die slaappillen kunnen stoppen? Als je een pil neemt om te slapen maar er de volgende dag zo suf van bent dat je de hele tijd kleine dutjes wilt doen lijkt het me geen goede oplossing voor je probleem. Heb je er recentelijk nog met je huisarts over gesproken? Slapen is uiteraard heel erg belangrijk maar je moet natuurlijk wel normaal kunnen blijven functioneren. Ik vind het moeilijk advies geven, aangezien ik geen medische achtergrond heb. Daarom raad ik je aan met je huisarts te praten over hoe deze specifieke pil je dagelijkse leven nu beïnvloedt. Wellicht heeft hij een alternatief.”  


Ondraaglijke opvliegers 

Ik ben 57 jaar en ben al 4 jaar in de overgang. Vanaf het eerste moment heb ik last van vreselijke warmteaanvallen. Ik heb het dan ineens gloeiend heet en moet veel zweten. Daarna heb ik het steenkoud en koel ik weer extreem af. Het lijkt misschien niet zo’n drama maar ik heb dit dagelijks wel tussen de 15 à 20 keer. Ik weet me hier geen raad mee. Ik heb voor mijn gevoel alles al geprobeerd, zonder enig resultaat. Veel vrouwen geven me advies, die ik dan opvolg. Maar niets helpt, ook de producten van Valdispert en Wietdruppels niet. Weet jij een oplossing? Het is ondraaglijk.

H.te V

‘’Lieve H. Als ik een oplossing wist voor opvliegers zou ik geen brievenrubriek meer schrijven. Ik vrees dat ik je ook alleen maar adviezen kan geven. Het is bijzonder jammer dat dit probleem door menigeen zo onder de mand geschoven wordt. Elke dag, vier jaar lang 15 tot 20 keer zulke aanvallen hebben, is zeker geen pretje. Naar aanleiding van een brievenschrijfster met hetzelfde probleem heb ik eerder wat tips ontvangen. Misschien heb je er iets aan. Een lezers voelde zich beter na gebruik van sojaproducten, de ander na plaatsing van een spiraaltje. Soms helpt het erover te lezen. Te Lijf van Isa Hoes en Medina Schuurman is zo’n interessant boek over de overgang met veel persoonlijk inzicht en kennis van specialisten. Lezen kan sowieso helpen bij de acceptatie.” 

Meer DenD