VRAATZUCHT RUPSEN STELT EMILE VOOR GROTE PROBLEMEN…

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
05-08-2017

Nederlanders hebben zich deze week druk gemaakt over die opgeklopte eitjes, maar geen enkel medium heeft aandacht geschonken aan het drama met de buxusstruiken.

Wandel eens door uw wijk en kijk hoe deze struiken er voorstaan.  Binnen enkele weken heeft de buxusrups of –mot toegeslagen. Zijn vraatzucht is legendarisch. Het merendeel van de buxussen in tuintjes is volledig gesloopt, er zit geen groen sprietje meer aan.  De schade loopt in de vele miljoenen euro’s, maar je leest er vrijwel geen letter over. Dat komt omdat de meeste journalisten in de stad wonen en geen tuin hebben, maar hooguit een terras hebben om er witte wijn te drinken. Ook niet verkeerd.

Slechts weinig tuinliefhebbers zijn ontsnapt aan de vraatzucht van deze rupsen die binnen een paar dagen hun vernietigende werking hebben verricht.

Buxus was nooit eerder zo goedkoop

Al bijna tien jaar wordt de buxus geteisterd door schimmel en rupsen. Ik weet er alles van. Ik heb circa 100 meter aan buxussen en het is een wonder dat ze er nog staan. Mijn buurman en dorpshovenier Jan-Willem spuit al enkele jaren om de schimmels te weren. Vorig jaar hebben we de buxushagen een heel eind teruggesnoeid en er kwamen overal weer nieuwe scheuten aan. 2017 beloofde eindelijk weer eens een mooi buxusjaar te worden, maar toen kwamen twee weken geleden de rupsen als een dief in de nacht.

Wij zagen dit na een paar dagen en spoten, maar het leed was al geschied. Ook ik heb overal bruine takjes. Bij mij groeien de buxussen wel weer aan, maar met al die kale plekken wordt het er niet mooier op.

Je kunt nu Xen Tari kopen. Dat vernevel je op de buxussen en de rupsen verschrompelen. Dat heeft eigenlijk alleen zin als de rupsen actief zijn.

Ik denk dat ik deze winter de handdoek in de ring werp. Na een kleine tien jaar buxusleed, verwijder ik het aangezicht van ons huis. De leilinden en rozen blijven staan. Ik weet niet wat er voor in de plaats komt. Bij paleis ’t Loo hebben ze gekozen voor hulstperkjes.

Als u toevallig een hoop buxussen bij een tuincentrum wil kopen, dan kunt u nu uw slag slaan. Ze zijn nog nooit zo goedkoop geweest. U weet nu misschien hoe dat komt.

Meer DenD