Deelnemers woest op SBS 6

SBS 6
Door: Lies Jansen
14-01-2020

SBS 6 lijkt veel over te hebben voor goede kijkcijfers. In een opmerkelijk uitzending van het programma Betrapt! zoeken de programmamakers de grenzen op. Nu zijn de deelnemers kwaad op het handelen van SBS 6: ,,Ik heb spijt van mijn deelname.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

‘Gestoorde’ ex-vriendin

In het programma gaan Thijs Zeeman en Jens Olde Kalter met ‘keihard bewijs’, op zoek naar daders van een misdrijf. Zo ook in de uitzending op 23 juni 2019, over ICT-ondernemer Aron Terpstra en taxichauffeur Michelle Hart. In deze uitzending kwam naar voren dat de ex-vriendin van Aron het nieuwe stel maandenlang het leven zuur maakte met vandalistische streken als autobanden leegprikken, dreigbrieven en het bekladden van de taxi.

Opmerkelijke timing Vincent TV Producties

Op 24 januari 2019 oordeelde de rechter een fikse straf tegen de ex-vriendin. Zestig uur taakstraf, ruim vijfduizend euro schadevergoeding en zes weken cel voorwaardelijk. De ex-vriendin ging in hoger beroep. Dit is het moment dat een redacteur van Vincent TV Producties het stel benaderde, om mee te doen aan het programma.

Vreemde confrontatie

Hoogstwaarschijnlijk konden de programmamakers deze zaak niet laten liggen. Het was ongetwijfeld een verhaal wat zou zorgen voor kijkcijfers. Met lopende camera werd de ex-vriendin geconfronteerd. Terwijl de eerste uitspraak van de rechter al was gedaan en na een psychisch onderzoek bleek dat de ex-vriendin lijdt aan de ziekte borderline.

Veel lagere straf voor ex-vriendin

Omdat het stel vrij pissig was over het hoger beroep, besloten ze deel te nemen aan het programma. Michelle gaf al aan bang te zijn dat de deelname invloed zou hebben op het hoger beroep. Dit schatte ze goed in. De uiteindelijke uitspraak van het Hof werd verlaagd tot 400 euro schadevergoeding.

Het Hof was het eens met de advocaat van de ex-vriendin. Betrapt! zette de verdachte neer als ‘gestoord’ en ‘knettergek’, voor ruim 400.000 kijkers. Volgens het Hof had de SBS 6-uitzending dan ook het karakter van ‘naming and shaming’.

‘Ze verdraaien dingen’

Volgens deelnemer Michelle hadden Talpa en Vincent TV Producties beter moeten handelen: ,,Ze verdraaien dingen, beloven dingen. Daar moeten mensen voor gewaarschuwd worden. Ik heb spijt van mijn deelname. Dit was een dure les.”
Talpa reageert erop zich niet verantwoordelijk te voelen voor de uitspraak: ,, Er worden nooit garanties over rechterlijke uitspraken gegeven.”

 

 

Meer DenD