Waarom gaat de Koning tijdens de coronacrisis toch vakantievieren in Griekenland?

Koning naar de zon
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Vice-premier De Jonge moest zich tijdens de wekelijkse persconferentie waar hij premier Rutte verving van een antwoord onthouden op de vraag of de Koning en zijn gezin vakantievieren in Griekenland en wat ze daar te zoeken hebben tijdens de coronacrisis.

Griekenland is momenteel weliswaar ‘geel gebied’, maar dat geldt niet voor de eilanden dat al tot oranje gebied is verklaard.

Grenzen

Het doorbrengen van de herfstvakantie in zijn vakantievilla aan zee op de Peleponessos komt op een verkeerd moment. Uitgerekend premier Rutte riep afgelopen week de Nederlandse bevolking op om de grenzen van wat mogelijk is binnen de strenge coronaregels niet op te zoeken.

LEES OOK: Koning Willem-Alexander moet ook na vakantie afstand bewaren

Rutte deed indringende oproep aan het Nederlandse volk. Bijna 8 miljoen landgenoten keken naar de live-persconferentie: ,,Wees niet die eigenwijze persoon die de randjes van de regels opzoekt. Wees die realistische Nederlander die opstaat en zijn verantwoordelijkheid neemt als het erop aankomt. En dat is nu. Dank u wel.”

In de toelichting op de zware maatregelen om het virus in te dammen was ook duidelijk dat vakantie in eigen land veruit de voorkeur heeft, mits veilig. Maar ook daar werd nog aan toegevoegd om dan zo dicht mogelijk bij je accommodatie te blijven. Minister Grapperhaus (Justitie) vindt zelfs een tripje naar België nog riskant.

Kritiek

De RVD doet geen mededelingen over de privéreizen van de Koning en zijn gezin.

Volgens SP-Kamerlid Van Raak is de keuze van de Koning om op vakantie naar Griekenland te gaan ‘buitengewoon ongelukkig’ onder de huidige omstandigheden.

Het is niet duidelijk of premier Rutte is geïnformeerd door de Koning over zijn reisplannen. De VVD’er draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het doen en laten van de Koning. De keuze om naar Griekenland te gaan zal – om criticasters de wind uit de zeilen te nemen – worden verdedigd als een ‘privékwestie’ van de Koning en zijn gezin.

Tags

CORONAGRIEKENLANDKONING WILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck