Waarom Hazes is de Basis een dikke flop is

Waarom Hazes is de basis flopt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Nog geen 300.000 kijkers vonden het zaterdagavond de moeite waard om af te stemmen op Hazes is de Basis. De gammele opzet van het liedjesprogramma, waarin voor weduwe Rachel een centrale rol is weggelegd, stevent regelrecht af op het kijkcijferravijn.

Bij SBS hadden ze waarschijnlijk ook iets anders verwacht van het tv-jubileum van de 70e verjaardag van de overleden volkszanger. Je moet echt van zeer goeden huize komen wil je het met zoveel zangtoppers in je programma onderaan de top-25 lijst bungelen. Dan maak je prut. Dan gelooft het publiek je niet meer. Dan kun je beter het boek sluiten.

Drie redenen waarom Hazes is de Basis flopt:

1. Rachel Hazes

Het publiek is Rachel-moe. We zijn uit geracheld. Weken achter elkaar Rachel Hazes als middelpunt op de SBS-zaterdag is te veel van het goede. De overkill aan Hazes maar vooral aan Rachel Hazes begint te irriteren.

Hazes de Musical, Hazes de concerten en dan ook nog eens Hazes is de Basis. De commentaren van Rachel Hazes zijn inhoudsloos. De documentaire Kleine Jongen, weet u nog, viel ook nogal slecht vanwege het plotselinge gebruik van de privé tv-beelden. De Hazes-prullaria in de winkelschappen waren voor velen het ultieme bewijs dat het ‘merk Hazes’ wordt uitgeknepen alsof het een tube tandpasta is. Om nog maar te zwijgen over de privé-sores van de familie: die zijn letterlijk ver over de top.

2. Jeroen van den Boom

Misschien was het geen goed idee om de overigens sympathieke zanger Jeroen van den Boom op de belangrijke tv-zaterdagavond van SBS twee programma’s achter elkaar te laten presenteren.

Wie bedenkt zoiets?

Na Hazes is de Basis volgt het kwijlerige Hoge Bomen, deze keer met ex-afslankgoeroe Sonja Bakker. In beide programma’s is het Jeroen van den Boom die veel praat maar weinig zegt. Presenteren is een vak: schoenmaker hou je bij je leest.

Ook bij Sonja Bakker in Hoge Bomen bleef de kijker weg. Op driehonderdduizend kijkers na dan. Die keken naar een ongeloofwaardig toneelstukje over plagiaat en een relatieprobleem dat zelfs tot een aangifte leidde.

Twee keer Jeroen van den Boom op één zaterdagavond is te veel van het goede. Alleen vakman Robert ten Brink brengt dat tot een goed einde.

3. Kopie van Beste zangers van Nederland

De opzet van Hazes is de Basis lijkt nogal op het recept van het wel succesvolle Beste Zangers van Nederland. Een rijtje artiesten aan de bar die hun versie brengen van de Hazes-nummers is geen garantie voor succes.

Resultaat: een uitgelaten stemming. Gespeeld, niet authentiek. Oh’s en ah’s zijn niet van de lucht. Alles is leuk en bijzonder, is het oordeel van Van den Boom en Rachel. En zo gaat het week in, week uit.

Hazes is de Basis is een afgeraffeld tv-format. Waar bij Beste Zangers artiesten pareltjes afleveren is het bij Hazes is de Basis zoeken naar de hoogtepunten. Nadeel is dat het repertoire, met alle respect voor de ruim 300 liedjes van Hazes, beperkt is.

Tags

HAZES IS DE BASISJEROEN VAN DEN BOOMRACHEL HAZESROBERT TEN BRINKSBSTALPA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck