Wapperende lok van Hans Klok zit in de weg

Hans Klok
Door: Jos La Grande
22-08-2021

De laatste gast in de bleke serie Zomergasten 2021 bleek ook meteen de beste van het seizoen te zijn. De illusionist Hans Klok, bekend van zijn grote goochelshows, moest tijdens de live-uitzending in gevecht met zijn blonde lok. Tijdens een tv-fragment van zijn favoriete collega’s Siegfried & Roy werd er ingrepen met een bus haarlak.

Daarvoor was het een heel gedoe met deze eigenwijze haarlok, die maar niet op zijn plaats bleef zitten. Het handelsmerk van Klok, die na een mislukt avontuur in Las Vegas inmiddels een succesvolle circusvoorstelling maakt in Nederland, is zijn blonde haardos. Tijdens zijn shows wapperen zijn manen dankzij de inzet van windturbines op de tonen van bombastische muziek alle kanten op.

Sprakeloos

Hans Klok onthulde aan het einde van de urenlange uitzending dat hij jarenlang in stilte verliefd was op zangeres Bonnie St. Claire. Hij liet ook een iconische videoclip van haar zien uit 1970, het eerste jaar van Toppop, van het liedje I Won’t Stand Between Them. Presentatrice Abbring was bij vlagen sprakeloos vanwege de flux de bouche van Hans Klok, maar ook door de veerkracht die hij toont in zijn leven. Van glitter & glamour in Vegas tot een woonwagenbestaan in Nederland, Klok blijft áltijd optimistisch gestemd.

Coupe

Klok moest in het eerste uur alle zeilen bijzetten om zijn coupe op orde te houden. De illusionist bleek inderdaad een magnifiek verteller. Aan de hand van fragmenten werd duidelijk dat de rasoptimist vanaf zijn 12e levensjaar keihard heeft gewerkt om in de voetsporen van de grote illusionisten Siegfried & Roy, David Copperfield, Ger Copper, en Fred Kaps te treden.

Daarnaast koos hij voor een opzienbarend fragment uit een documentaire over zijn eldorado Las Vegas, dat zich lang profileerde als de stad waar je atoomproeven in de woestijn van Nevada van dichtbij kon zien. Klok vertelde over Marlène Dietrich, dat de actrice zelf een grote geregisseerde illusie was, en stond stil bij de tragiek van sterren als Josephine Baker, de Zangeres Zonder Naam en het duo Laurel & Hardy.

Enthousiast

Kijkers bleken tijdens de uitzending enthousiast over de keuzes van Klok. Ook de haarproblemen bleven niet onopgemerkt, maar bewondering voor zijn carrière, die ook vol tegenslagen zat, voer de boventoon. Met een knipoog gaf Klok aan dat hij in de tweede helft van zijn leven in de spotlights wél gaat cashen.

De circusvoorstelling Hans Klok & Friends is te zien in verschillende steden. Klok vertelde aan Janine Abbring, die dit seizoen minder goed uit de verf kwam, dat er ook nog een kersteditie in aantocht is.

Hans Klok is echt…

Meer DenD