Wat ging er mis bij de halve finale van het Eurovisie Songfestival?

Chantal Janzen||
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Een duizelingwekkend spektakel werd de eerste halve finale van Eurovison in Ahoy. Met twee absolute sterren: Nikkie Tutorial en Chantal Janzen. De twee bleken een klasse apart in de supersnelle eurovisie-show. De adembenemende vormgeving en de snelle decorwisselingen waren de beste uit geschiedenis van het Songfestival.

Ging er nog wat mis? Nee! Behalve dat halverwege camera 5 afviel, terwijl op dat moment de Ierse zangeres Lesley Roy, die toch een behoorlijk ingewikkeld nummer had meegenomen, klaar stond.

Rotterdam mag trots zijn op de allereerste editie na overigens twee jaar van voorbereidingen. Met 3.500 man en vrouw publiek in Ahoy, die gebruik maakten van dit fieldlab-experiment, leek de sfeer als vanouds. Alsof corona niet meer bestaat.

Alles klopte vanavond: de snelle filmpjes van prachtige Nederlandse hotspots, de wijze waarop de eerste 16 acts in beeld werden gebracht en, niet te vergeten, de kwaliteit van de liedjes was gewoon prima.

Videoclip

Het leek er wel op alsof de naar schatting 200 miljoen kijkers naar een videoclip keken. Zó goed was het.

De souplesse hoe Nikki Tutorials zich manifesteerde als online koningin tijdens een liveshow was meer dan indrukwekkend. Haar evenknie Chantal Janzen zorgde in vloeiend Frans voor een warm welkom en toen er bijna een minuut moest worden geïmproviseerd, lostte ze dat vakkundig op. Jan Smit en Edsilia Rombley haalden ook een ruime voldoende, maar die bleven toch hangen in de mist van de middelmaat.

Malta favoriet

De favorieten deze avond konden na afloop opgelucht adem halen. Malta bijvoorbeeld met de 18-jarige lijvige zangeres stoomt door naar een top-5 positie, hetzelfde geldt mogelijk ook voor Litouwen, Rusland en de Oekraïne. De zangeres uit België werd beloond voor een matig optreden, maar het wordt de zuiderburen zeer gegund. Israel, een land momenteel in oorlog, kwam goed voor de dag met de beeldschone Eden Alene, die eervol ontslag kreeg van het Israëlische leger vanwege haar songfestivaldeelname.

De Australische inzending, die vanwege corona niet was komen opdagen, heeft zich terecht een vliegticket bespaard, want zij vloog eruit met een matig liedje.

Davina Michelle groots

De organisatoren mogen meer dan tevreden zijn. De water-act van Tekla Reuten en Davina Michelle was fabelachtig. Laten we eerlijk zijn, water is een wat clichématig thema voor ons Nederlanders, maar als je uitlegt dat ons land voor een groot deel onder de waterspiegel ligt, kom je uiteindelijk toch uit bij Neeltje Jans in Zeeland. De molens bij Kinderdijk waren, voor zover we in de snelheid konden ontdekken, overgeslagen.

Donderdag strijden er nog eens 17 landen voor de finaleplaatsen. Jeangu Macrooy, verzekerd van een finaleplek op zaterdag, liet zich ook even op het grote podium zien.

Sympathiek maar niet winnen

De Nederlandse deelnemer werd uiteraard hartelijk toegejuicht, maar wie na het andere internationale geweld naar een fragment van het broccoli-liedje luisterde, kon maar tot een conclusie komen: deze sympathieke zanger gaat het zaterdag in de finale afleggen.

Niet erg trouwens, want nog een keer zo’n evenement organiseren kost niet alleen een kapitaaltje gemeenschapsgeld maar levert ook veel hoofdbrekens op. Of is er misschien toch nog onverwacht een kansje op succes?

Tags

EUROVISIE SONGFESTIVAL

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck