Wat is een teeltplan en waar gebruik ik het voor?

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Een eigen moestuin hebben, is natuurlijk geweldig. Het is heel leuk om van zelf gekweekte groente en fruit een heerlijk gerecht te bereiden. Om ervoor te zorgen dat er niet te veel en niet te weinig te oogsten is, valt niet altijd mee. Daarom is het verstandig om te starten met een teeltplan.

Een teeltplan is een soort agenda en een indeling van de moestuin om deze optimaal te kunnen gebruiken. Hiervoor zijn een aantal zaken van belang, waaronder vruchtenwisseling en de hoeveelheid gewenste groente en fruit.

Bij vruchtenwisseling gaat het erom dat de locatie van de te telen gewassen eens in de zes jaar op dezelfde plek zou kunnen staan. Dit voorkomt ziekten en bevordert de groei van gewassen.

We onderscheiden de volgende soorten:

  1. Peulvruchten
  2. Koolgewassen
  3. Bladgewassen
  4. Vruchtgewassen
  5. Wortelgewassen
  6. Aardappelen

 

Het is verstandig deze volgorde aan te houden, en begin daarom ook om uw moestuin in minimaal 6 vakken te verdelen.

In een teeltplan verwerk je vervolgens de gewassen met daarbij behorend de ruimte welke het gewas in beslag neemt, de zaai-, plant- en oogsttijd, de plantafstand, hoeveelheid en de gewenste opbrengst.

Deze maand kun je al beginnen met het zaaien van de eerste zaden op de vensterbank, hier is het lekker licht en warm genoeg voor de zaden om te gaan kiemen. Dus ga lekker aan de slag want er is niets mooiers dan nieuw leven te zien ontstaan uit een klein plantenzaadje!

Tags

GROENMOESTUINTUINIEREN

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck