Wat zeggen de partijen over de afschaffing van de avondklok?

Avondklok
Door: Eva Steins
16-02-2021

De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de avondklok omdat deze juridisch niet goed onderbouwd is. Wat vinden de partijen van deze enorm ingrijpende maatregel?

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Vanuit de Tweede Kamer klinken een hoop reacties. Verschillende partijen laten zich uit op twitter of via een schriftelijke reactie. Vanmiddag om 16.00 gaat de staat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. Het zou dus kunnen dat de beslissing rondom de afschaffing van de avondklok uitgesteld wordt.

‘Goed nieuws’

PVV-leider Geert Wilders kan zijn geluk niet op. „Goed nieuws. Ik heb altijd gezegd, de avondklok is buitenproportioneel.” Op Twitter pleit hij voor een spoeddebat. „Rutte heeft dus ten onrechte Nederland na negen uur ’s avonds opgesloten”, aldus Wilders.

Kuzu van Denk spreekt van ‘prutswerk van de politiek’: „Lang leve de rechtsstaat.”

Ook Jesse Klaver, fractievoorzitter van GroenLinks vraagt om een Tweede Kamer-debat. ,,De samenleving heeft behoefte aan zekerheid en perspectief, niet aan juridische strijd en conflict. We willen zo snel mogelijk een debat waarin het kabinet duidelijkheid geeft over wat deze uitspraak betekent”, schrijft hij op Twitter.

VVD-er Klaas Dijkhoff pleit voor de avondklok. ,,Deze uitspraak gaat over de manier waarop het besluit genomen is. Helaas zegt deze niks over de noodzaak van de avondklok voor de coronabestrijding. Die is onverminderd”, laat Dijkhoff weten. ,,Ik wil vooral nu van het kabinet weten hoe ze dit gaat repareren.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

‘Prutswerk’

Vorige week al waarschuwde SGP-leider Kees van der Staaij over het gebruik van een artikel uit de noodtoestandswet.

„Daarom zijn wij eigenlijk extra streng bij deze maatregel. We hebben de coronawet hier uitvoerig besproken. Daar valt deze maatregel niet onder en dus ook niet onder alle waarborgen die bij die wet horen”, aldus de SGP’er een week geleden. „Eigenlijk vind ik het ook heel ongemakkelijk om het nu hier in het parlement te hebben over een verlenging, terwijl het eerstvolgende debat over de avondklok over de wet had moeten gaan. Want deze bijzondere noodwet zegt duidelijk dat er onverwijld een wetsvoorstel naar het parlement moet worden gestuurd, zodat de Tweede en de Eerste Kamer — dat is nu ook nog niet gebeurd — zich kunnen uitspreken over de invoering.”

Meer DenD