Wat zei minister Grapperhaus op 24 juli?

Grapperhaus
Door: Jos La Grande
27-08-2020

De knieval en het ministeriële excuus waren onvermijdelijk omdat de feiten niet liegen. Ferd Grapperhaus, minister van Justitie, wist dat ontkennen geen haalbare kaart meer was. Want de videobeelden van het bordes met de bruiloftsgasten in Bloemendaal spraken boekdelen.

Zijn vrienden en familie, die deze zaterdagmiddag de officiële huwelijksplechtigheid hadden bijgewoond van Grapperhaus en Elsevier-journaliste Liesbeth Wytzes op het gemeentehuis van Bloemendaal, vergaten kennelijk door alle opwinding de 1,5 meter afstand-afspraak.

Spijtbetuiging

,,Ondanks alle genomen maatregelen zijn er helaas momenten geweest waar de 1,5 meter NIET in acht is genomen. DAT SPIJT ME, juist een minister moet altijd het goede voorbeeld geven.”

Aldus Grapperhaus in een vrij pijnlijke persoonlijke verklaring, verspreid via sociale media. Het tast zijn gezag aan als CDA-bewindsman, hoewel de Amsterdammer zelf wel de 1,5 meter die middag in acht nam.

LEES OOK: Foei Ferdinand

Op 24 juli jl. hield dezelfde minister Grapperhaus een persconferentie over het oplopend aantal besmettingen en was hij streng voor de Nederlandse bevolking. Overigens kregen bijna 20.000 Nederlanders een coronaboete opgelegd omdat ze zich niet hielden aan de 1,5 meter regel en het maximum aantal mensen in een groep. De boetes zijn niet mis, vaak een rib uit het lijf vooral voor jongeren.

Wat zei de minister op de persconferentie van 24 juli?

GRAPPERHAUS: ,,Mijn boodschap is steeds, namens het kabinet, houd anderhalve meter, daar moet dus op gehandhaafd worden, zorg voor de hygiëne, vermijd drukte en blijf thuis als je klachten hebt. Dat zijn echt de vier heel duidelijke regels.”

GRAPPERHAUS: ,,Als er groepen zijn in de samenleving die zich gewoon niets aantrekken van de problematiek waar we inzitten want dat ‘alleen samen’ is niet zomaar een leuke PR-kreet. Het is echt, je gaat dit niet redden.”

GRAPPERHAUS: ,,Handhaving is natuurlijk toch een vorm van repressie, dat je mensen die al een op een terrasje zitten zegt: jullie zitten hier met z’n achten, dat mag niet. En dat is ook nodig en daar word ook echt op ingezet en daar moet op ingezet blijven worden.”

GRAPPERHAUS: ,,De hoofdregels zijn altijd anderhalve meter, hygiëne, vermijdt drukte en blijf thuis als je klachten heb.”

Kritisch kijken

Grapperhaus in zijn verklaring van donderdagmiddag naar aanleiding van de gebeurtenissen van afgelopen zaterdag:

,,Ik begrijp dat mensen kritisch kijken naar de beelden die gemaakt zijn en vragen hebben over de naleving van de coronamaatregelen. Juist ook omdat ik als minister van Justitie en Veiligheid het belang van de naleving van de maatregelen continu benadruk…”

Meer DenD