Wat zit er in de koffer van Sigrid Kaag?

Sigrid Kaag
Door: Jos La Grande
20-09-2022

Het is de allereerste Miljoenennota van minister van Financiën Sigrid Kaag. Vandaag biedt ze de inhoud aan aan de de voorzitter van de Tweede Kamer, haar partijgenoot Vera Bergkamp. Na het uitspreken van de Troonrede in de Haagse Schouwburg, naast het ministerie van Financiën aan het lange Voorhout, spoedt Kaag zich naar de Tweede Kamer.

Deze Prinsjesdag staat volledig in het teken van koopkrachtreparatie. Niet alleen voor 2023, maar ook nog voor de komende resterende maanden. Miljoenen Nederlanders dreigen financieel in de knoop te komen door de hoge energieprijzen. Tot vannacht is er koortsachtig overleg geweest tussen de coalitiepartijen en het kabinet over de invoering van een zogeheten energieplafond.

Wie een gemiddeld energieverbruik heeft kan rekenen op ondersteuning. Want de tarieven worden zo goed als zeker vastgepind op 1 januari 2022. Ook voor na 1 januari is er een fors pakket afgesproken gericht op koopkrachtreparatie voor de mensen met lage inkomens en middeninkomens. Het CPB heeft uitgerekend dat die groepen er gemiddeld ruim 6% op vooruitgaan.

Op de foto staat niet alleen minister Sigrid Kaag, maar ook de staatssecretarissen Aukje de Vries, die de problemen van de slachtoffers van de Toieslagenaffaifre moet oplosen en staatssecretaris Marnix van Rij, die weer spaarders die te veel belasting hebben betaald over hun spaartegeoeden tegemoet moet komen. Ook dat gaat miljarden euro’s kosten.

Het vertrouwen in het kabinet dat nog geen jaar in het zadel zit is extreem laag. Dat blijkt uit verschillende peilingen. Ook veel bewindslieden kregen een zware onvoldoende, inclusief premier Mark Rutte.

Meer DenD