Het water staat tot aan zijn lippen

Door: DitjesDatjes
13-01-2018

Op 31 januari 1995 was ik als verslaggever van De Telegraaf getuige van de evacuatie van 250.000 mensen uit het Gelderse rivierengebied. Dit vanwege de hoge waterstand. Tegen het einde van datzelfde jaar kochten wij een prachtig huis aan de dijk in Ophemert bij de Waal.

Worst aan de dijk

De afgelopen 22 jaar heb ik misschien vier keer meegemaakt dat het water zo hoog staat als deze week. Wij, polderbewoners, schrikken daar niet van, maar stadse mensen vinden het een belevenis. In het weekeinde was het file-rijden op de smalle dijk. Ik mocht van mijn vrouw geen warme worst aan de dijk verkopen. Dat zou slecht zijn voor mijn reputatie.

Het hoogste punt werd afgelopen donderdag bereikt toen de zomerdijk onder water verdween. In Tiel leek de Waal op een fors meer. Daar zijn de uiterwaarden uitgestrekt.

Vrijgezel

Schuin tegenover onze woning staat het huis van Jan-Willem. Hij is de dorpshovenier en woont als vrijgezel als enige in de wijde omgeving in een buitendijks huis dat bij hoogwater onder water kan lopen. In 1995 stond zijn huis voor het laatst onder water en wel een meter. Hij sliep gewoon op de eerste etage.

Stijgen

Het karakteristieke huis van Jan-Willem wordt bij hoogwater altijd gefotografeerd, of hij komt op de televisie. Nu moet het water nog minstens 1 meter stijgen wil hij weer nat worden. Dat zal niet gebeuren.

Onze dorpshovenier kent als speciale opzichter van het waterschap de uiterwaarden op zijn duimpje. Hij maakt zich meer zorgen over de smurrie die het water met zich meeneemt en rond zijn huis drijft. ,,Ik hoop dat de wind gaat draaien en die troep richting Rotterdam drijft. Anders ben ik straks dagen bezig met opruimen, want dan is het water weer tuin.”

Het wassende water staat een meter hoog in de kruipruimte onder ons huis. Maar wij maken ons niet druk. Bovendien hebben we een drain die het water naar de sloot afvoert.

Plassen

Wij wonen nu in een feeërieke omgeving, maar Onze Lieve Heer: kunnen de engeltjes nu eindelijk eens ophouden met plassen? Het moet vriezen dat het kraakt, met een zonnetje en geen wind. Dan kunnen we op de kil voor ons huis schaatsen. Dat was op 11 januari 2009 voor het laatst, op de verjaardag van dochter Jessica.

Geef mij maar ijs!

 


Tip van de Week:

Paraffine

  • Wij hebben altijd een fles paraffine in huis. Het wordt naast stearine gebruikt om kaarsen en waxinelichtjes te maken en als bestandsdeel voor de medische en cosmetische industrie.
  • Zo is het prettig de handen en voeten onder te dompelen in een paraffine-bad. Daarna worden de lichaamsdelen verpakt in plastic handschoenen of sloffen. De paraffine ontsluit de huid en zorgt ervoor dat de huid direct zacht en soepel aanvoelt.
  • Mat paraffine kun je bakeliet poetsen en je kunt het gebruiken als smeermiddel. Als u een draad door de paraffine haalt, wordt het minder stug en dan kunt u makkelijker een knop op stugge stof aanzetten.
  • Paraffine wordt ook in de wintersport gebruikt. Om ski’s en snowboards beter te laten glijden, worden de ski’s gewaxt. Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van paraffine.Zelf gebruik ik paraffine vooral om het granieten aanrechtblad af en toe lekker op te wrijven.

 

Meer DenD