Weduwe cabaretier Jeroen van Merwijk bezorgt muzikale vrienden nachtmerrie

Goedbedoeld afscheidsalbul leidt tot gevecht broer Jeroen van Merwijk met de weduwe.
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ze hadden het zó goed bedoeld. De muzikale hommage aan de ernstig zieke Jeroen van Merwijk van collega-cabaretiers is geëindigd in een nachtmerrie. Rechtszaken, claims, boze brieven van de weduwe van de in 2021 overleden Van Merwijk. Zelfs de broer van de overleden kleinkunstenaar Lucas moest 50 mille schadevergoeding dokken aan weduwe Jeannette van Merwijk-van Loenen.

Talloze bekende kleinkunstenaars en cabaretiers, onder wie Jack Spijkerman, Bavo Galema, Diederik van Vleuten en Harry Jekkers, deden belangeloos mee aan het afscheidsalbum met liedjes van Van Merwijk. Aan het einde van zijn leven was hij overdonderd door het initiatief. Het album kreeg veel aandacht in de media en er werden duizenden verkocht totdat de weduwe ingreep.

Vrienden zingen Jeroen

Het juridisch gevecht gaat over de opbrengsten van het album Leve Van Merwijk! Vrienden zingen Jeroen, waarover vooraf geen concrete financiële afspraak werd gemaakt met de vrouw van Van Merwijk. Het was een spontaan initiatief van de cabaretvrienden. Voor Van Merwijk, die ook schilderde, was een geweldige erkenning waar hij geweldig trots op was.

Zes weken na de dood van Van Merwijk trok zijn vrouw Jeannette aan de bel, ze wilde een financieel overzicht hebben van de cd-verkopen. Even later eiste ze via haar advocaat dat de cd-verkoop zou worden gestopt en het album moest ook van het internet af. Ze daagde haar zwager Lucas van Merwijk ook voor het gerecht.

Deurwaarder bij broer

In Het Parool zegt Lucas van Merwijk dat er €70.000 van de opbrengst naar de weduwe is overgemaakt. De broer van Jeroen van Merwijk heeft al 5 keer een deurwaarder aan de deur gehad. Van Merwijk, die zelf ook muzikant is en meewerkte aan het afscheidsalbum van zijn broer, moest ook nog €50.000 dwangsom betalen aan zijn voormalige schoonzuster. Dat geld leende hij van zijn zoon. Bovendien gaf hij €10.000 uit aan advocaatkosten vanwege de procedures die door de weduwe van zijn broer werden aangespannen.

Jack Spijkerman

Voormalig presentator Jack Spijkerman overweegt naar de rechter te stappen en weduwe te dagen. ,,Dit moet stoppen. Jeroen was een goede vriend van me, maar ze heeft hem van ons afgepakt”, aldus Jack Spijkerman tegen Frenk der Nederlanden van Het Parool.

Jeroen van Merwijk vond het album het ‘mooiste cadeau van zijn leven’. De bekende artiesten deden belangeloos mee vanwege hun vriendschap met de overleden kleinkunstenaar. Vlak voor zijn overlijden maakte Cornald Maas nog een prachtige documentaire over Van Merwijk. Maas ging langs in Frankrijk, waar Van Merwijk een groot deel van het jaar verbleef en werkte aan zijn schilderijen en openhartig vertelde over zijn ziekte en zijn carrière.

Diederik van Vleuten is een van de vrienden die meewerkte aan het afscheidsalbum voor Jeroen van Merwijk.

Tags

JACK SPIJKERMANJEROEN VAN MERWIJKLUCAS VAN MERWIJK

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck