Weduwe Hauer: Memorial tijdens Oscars zeer eervol

Door: DitjesDatjes
10-02-2020

Ineke Hauer, de weduwe van Rutger Hauer, vond het “zeer bijzonder” dat haar overleden echtgenoot zondag werd geëerd in het In Memoriam-blokje tijdens de Oscaruitreiking. De beeltenis van de in juli overleden acteur zat in de compilatie waarmee de Academy die de prijzen uitreikt overleden filmhelden memoreert.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Tijdens het blokje zong Grammy-winnares Billie Eilish een cover van het nummer Yesterday van de Beatles. “Hij is de enige Nederlander die tot nu toe werd geëerd tijdens de Oscars”, stelt de weduwe. “Een mooie erkenning van zijn werk.”

Hauer werkte vanaf begin jaren tachtig in Hollywood, waar hij speelde in hits als Nighthawks, Blade Runner, The Hitcher en Batman Begins. Vrienden en familie van de acteur hielden twee weken geleden een memorial in Friesland, in zijn woonplaats Beetsterzwaag. Bij het evenement waren zo’n 120 genodigden aanwezig. Tot de gasten behoorden Hollywood-sterren als Sharon Stone en Miranda Richardson.

Ter nagedachtenis aan de filmster werd vorige maand de eerste Rutger Hauer Award uitgereikt. De prijs zal jaarlijks worden toegekend aan een persoon of instelling die gezien wordt als belangrijke inspiratiebron voor jonge filmmakers. De eerste Rutger Hauer Award ging naar Paul Verhoeven, met wie de overleden acteur zes keer samenwerkte. Zij maakten samen de iconische ridderserie Floris en filmklassiekers als Soldaat van Oranje en Turks Fruit.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD