De Week van Emile Bode: kweek een joekel

Emile Bode
Door: DitjesDatjes
08-07-2017

,,Als jochie van elf jaar was ik erg onder de indruk van de zoetgevooisde ballade  ‘Scarborough Fair’ van Simon & Garfunkel. Menige muziekliefhebber van boven de zestig kan het meezingen. Ik begreep echter geen hout van de openingszin: ‘Are you going tot Scarborough Fair. Parsley, sage, rosemary and thyme’. Ziet u, je had toen geen Google. Intussen weet ik beter: het liedje gaat over de middeleeuwse jaarmarkt in Scarborough waar je de kruiden peterselie, salvia (salie), rozemarijn en tijm kunt kopen. Ik moest aan het liedje denken, toen ik eergisteren de kruidentuin bemestte, bewaterde en onkruidvrij maakte. Ik ben gek op kruidenplanten.”

Kauw op lava

,,Als ik mensen door onze tuin leid, neem ik van talloze plantjes een blaadje of knopje en kauw daarop. Pas dan durft de visite het ook. Dan zeg ik: ‘Kauw maar op lava, die wordt ook de maggiplant genoemd. Lekker in de kippensoep, net als peterselie.’ Kleinzoon Olivier van vijf vindt het kauwen en vooral het uitspugen machtig interessant. Hij mag alleen blaadjes plukken als opa er bij is, want er zijn ook een hoop giftige planten. Dit jaar zijn mijn (kruiden)planten een groot succes. Dat komt natuurlijk door het schitterende weer. Zelfs vrijwel alle plantjes in de moestuin zijn gelukt. Zo heeft mijn vrouw intussen drie handjes peultjes geplukt en ik de eerste, kromme wortel gegeten. Maar dat is niets vergeleken met de tomaten. Die zijn bij mij, voordat ze rood worden, meestal opgevreten of door schimmel aangetast, maar binnenkort verwachten we een spectaculaire oogst.”

Een joekel kweken

,,Voor dochter Jessica kunnen we voor het eerst tomatensoep van eigen bodem maken. De soep zal leiden tot een ware smaakexplosie. Op dit moment ben ik pompoenen en zonnebloemen aan het kweken. Niet om ze op te eten want pompoensoep vind ik flauwe troep, maar ik vind het gewoon leuk een joekel te kweken. De vraag is evenwel: is het verstandig een (klein) kruidentuintje te beginnen? Het antwoord is volmondig: nee! Tenzij je het echt leuk vindt. Want anders is het veel makkelijker om bij Dirk een paar kruidenplantjes te kopen. Niet voor niets staat in mijn kruidentuintje een klein bord met de tekst: ‘A garden is a thing of beauty and a job forever’.”

Emile Bode

 

 

Meer DenD