‘Weer verloren jaar voor Amalia’: Nieuw semester universiteit begonnen zonder kroonprinses

Weer verloren jaar voor Amalia
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Lola van Leeuwen

Amalia der Nederlanden studeert sinds 2022 aan de Universiteit van Amsterdam. Nog steeds met grote beperkingen. Vanwege het dreigement van de Mocro-maffia, verhuist de kroonprinses voorlopig niet terug naar Amsterdam…

Precies een jaar geleden begon Amalia met haar studie aan de Universiteit van Amsterdam. Daar wijdde ze zich aan het doceren van politiek, psychologie en rechten. Maar de zoektocht naar onafhankelijkheid en vrijheid was in september 2022 van extreem korte duur. Slechts een paar dagen na haar eerste dag als studente moest de 19-jarige al haar koffers inpakken – vanwege ernstige bedreigingen voor haar veiligheid. Reden: de Mocro-maffia heeft het gemunt op de dochter van koning Willem-Alexander (56) en koningin Máxima (51). Tot op heden is er nog geen officiële ‘all clear’. Een update uit het leven van de kroonprinses: 4 september begon het nieuwe semester. 

Maffiadreiging

Zoals de Deense Dana Press meldt, begon het nieuwe semester aan de Universiteit van Amsterdam dus zonder Amalia. De kroonprinses woont nog steeds in het paleis vanwege de maffiadreiging. Bij Kasteel Huis ten Bosch is de veiligheid van de troonopvolger veel makkelijker in kaart te brengen dan waar ook ter wereld. Omdat het gevaar rond de veiligheid van Amalia nog niet officieel is uitgesloten, kan worden aangenomen dat de kleindochter van ex-koningin Beatrix (85) speciale bescherming nodig zal blijven hebben. Dat blijkt ook uit het besluit om voorlopig niet terug te verhuizen naar Amsterdam.

Amalia was daar naar een gedeeld appartement verhuisd, maar moest nadat bekend werd haar accommodatie met spoed weer ontvluchten. Begin september vorig jaar liep de toen 18-jarige nog opgetogen – en volkomen zorgeloos – naar de universiteit in Amsterdam. Ze kwam te voet met een glimlach op haar gezicht en zwaaide zelfs naar persfotografen. Slechts een paar dagen later werd bekend hoe ernstig de situatie werkelijk is. 

‘Geen levenslust’

Vader Willem-Alexander legde in een interview uit dat zijn oudste dochter soms zelfs “geen levenslust” had omdat haar leven door de dreiging ernstig werd beperkt. Ondertussen durft de toekomstige Koningin van Nederland in ieder geval weer meer uit huis te komen. Naar verluidt bracht ze het weekend vóór de officiële start van het semester in Venetië door met leden van de Belgische koninklijke familie. Wel in het geheim en onofficieel. 

Toch had de kroonprinses haar leven als student anders voorgesteld. Voordat haar plicht tegenover de koninklijke familie haar oproept, wilde ze genieten van haar vrijheid. Nu moet Amalia voor het derde semester op rij de colleges online volgen en kan ze niet met haar medestudenten in de collegezaal zitten. Terwijl haar medestudenten samen studeren, feest vieren en examens afleggen, heeft de troonopvolger vooral één prioriteit: haar bescherming. De ouders van Amalia gaven allebei in interviews toe dat de 19-jarige last heeft van de situatie. ,,Maar ze is sterk”. Iets waar Máxima en Willem-Alexander terecht trots op zijn. 

Tags

AMALIAPRINSES AMALIA

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck