Welke vijf snikkende politici lieten hun tranen de vrije loop?

Vijf huilende politici
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

De waterlanders van Sophie Hermans zijn geen uitzondering in Den Haag. De spanningen in de politiek zijn torenhoog en er is geen plaats voor privé-beslommeringen. Soms zijn politici gewoon mensen en wordt hen even te veel.

Elke politicus baalt als hij of zij emoties niet in goede banen kan leiden. Een huilbui wordt gezien als een teken van zwakte is Politiek Den Haag, waar de ratio regeert. Soms wekken tranen ook sympathie op, zoals destijds met Hans Wiegel tijdens een tv-debat met Den Uyl, die zijn tegenstrever troostte.

Vijf emotionele momenten van politici in het verleden:

1. Ferd Grapperhaus

Het huwelijk van de minister van Justitie Grapperhaus in Bloemendaal werd gefotografeerd door een Privé-fotograaf. In coronatijd hielden de gasten zich na de voltrekking van het huwelijk niet aan de verplichte 1,5 meter. Toen Grapperhaus daarop werd aangesproken in een debat in de Tweede Kamer hield de CDA’er het niet meer droog.

2. Karin Adelmund

De inmiddels overleden voormalig vakbondsvrouw werd in 1995 in het parlement gekapitteld vanwege het voorstel om WAO’ers te herkeuren. ‘Boosdoener’ was Jan Marijnissen fractievoorzitter van de SP. Het werd Adelmund toen even te veel. Emoties namen de overhand bij haar.

3. Elske ter Veld

Bevlogen PvdA’ster trad al als staatssecretaris Sociale Zaken in 1993. Tijdens de persconferentie in Nieuwspoort werd het Ter Veld te veel toen haar partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven het zaaltje binnenliep. Ter Veld verloor de steun van haar PvdA-fractie toen ze hervormingen wilde doorvoeren in de WAO. Ze verlieten elkaar omarmend de zaal gevuld met media.

4. Hanja Maij-Weggen

De voormalig minister van Verkeer en Waterstaat was de Maggie Thatcher van de Nederlandse politiek destijds. Bij de enquetecommissie die ging over de vliegramp in de Bijlmer kreeg ze het te kwaad toen commissielid Rob Oudkerk haar hard aanpakte. De CDA’ster trilde van emotie. Drie grote ongelukken had ze als minister van Verkeer meegemaakt als bewindsvrouw, waaronder de Bijlmerramp.

5. Hans Wiegel

Tijdens een tv-debat nog met Joop den Uyl, destijds de leider van de PvdA, werd het Hans Wiegel te veel. De liberaal had een jaar voor het tv-treffen zijn vrouw verloren. In het debat ging het erover dat er minder geld zou komen voor gezinshulp voor weduwnaars.

Tags

FERD GRAPPERHAUSSOPHIE HERMANS

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck