Werkzaamheden aan het Nationaal Monument op de Dam beginnen

Door:
16-05-2022

AMSTERDAM (ANP) – Met ingang van deze maandag begint een grote opknapbeurt van het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam, die meer dan zeven maanden gaat duren.

De verankering met de betonnen kern van het monument moet worden verbeterd. Ook moet de natuursteen waarmee het monument is bekleed worden gerestaureerd en waar nodig vervangen. Het gedenkteken is opgetrokken uit travertin, een Italiaanse kalksteen die gevoelig is voor inwerking van het weer en daarom goed moet worden verzorgd. Om die reden krijgt het monument elke 25 jaar grondig onderhoud, voor het laatst in 1997.

Delen van het monument worden de komende tijd gedemonteerd. De restauratie zelf gebeurt voor een groot deel bij een steenhouwerij buiten de stad. Tijdens de werkzaamheden wordt een 5 meter hoge bouwwand rondom het monument geplaatst. Daarop komt in samenwerking met het Amsterdam Museum een tentoonstelling over het thema vrijheid, de geschiedenis van de Dam en het monument.

Het Nationaal Monument op de Dam stamt uit 1956 en is het resultaat van een samenwerking tussen beeldhouwer John Rädecker en architect Ko Oud. Het is opgericht ter nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog en staat centraal tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei.

 

ANP

 

 

Meer DenD