Westerborkfilm opgenomen op Unesco-lijst

Door: Redactie
30-10-2017

HILVERSUM – De historische film over het dagelijks leven in doorgangskamp Westerbork is opgenomen op de UNESCO-lijst voor documentair erfgoed, het UNESCO Memory of the World Register. Dat heeft het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, dat de film beheert, maandag bekendgemaakt.

In de film legde de Joodse gevangene Rudolf Breslauer in het voorjaar van 1944 unieke beelden vast, onder meer van deportaties van zevenhonderd personen naar Auschwitz en 238 naar Bergen-Belsen. Breslauer deed dat in opdracht van de Duitse kampcommandant Albert Gemmeker. Het fragment waarin een Sinti-meisje, Settela Steinbach, naar de camera kijkt vanuit een goederenwagon is een iconisch beeld geworden voor de transporten naar vernietigingskampen.

De meeste beelden tonen het dagelijks leven in het kamp, waarin ogenschijnlijk gezonde mannen en vrouwen ‘gewoon’ werken in ateliers én op het land. Ook bevat de film scènes in het ziekenhuis, van cabaret en van een kerkdienst. De Westerbork-film werd nooit voltooid. In september 1944 werden Breslauer en zijn gezin via Theresienstadt naar Auschwitz gedeporteerd.

De film stamt uit de collectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies en wordt beheerd door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. Samen met het Herinneringskamp Westerbork is de voordracht bij UNESCO gedaan. Er is volgens Beeld en Geluid geen andere film bekend die het dagelijks leven in een doorgangs- of concentratiekamp op deze manier in beeld brengt.

 

BuzzE

 

 

Meer DenD