Wet sluiting gasveld Groningen gaat vrijdag al in

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

DEN HAAG (ANP) – De wet die de sluiting van het Groningenveld regelt, gaat vrijdag al in. Eerder werd gesproken over 1 mei. De koning heeft de wet woensdag ondertekend, nadat de Eerste Kamer dinsdag tegen middernacht voor definitieve sluiting van het gasveld had gestemd.

Staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) gaat vrijdag naar Groningen toe, om de wet daar symbolisch te ondertekenen.

“Na jarenlange inzet van vele Groningers is de definitieve sluiting van het Groningenveld een feit. Eindelijk is er zekerheid”, schrijft Vijlbrief op X. “We hebben woord gehouden: de gaskraan is dicht en blijft dicht. Dat betekent niet dat alle ellende is opgelost, maar wel dat de bron er van is weggenomen.”

Uitstel

Het kabinet had aanvankelijk voorgesteld de gaskraan in het Groningenveld op 1 oktober te sluiten. Vijlbrief had geen enkele moeite met het verzoek van de Tweede Kamer om die naar voren te halen. “Ik vind 1 mei een mooie datum, ik vind 15 april ook een prachtige datum”, zei hij begin maart in een debat met de Tweede Kamer.

De Eerste Kamer dreigde vorige week roet in het eten te gooien, omdat de VVD had gevraagd om uitstel van de stemming. Dat leidde tot boosheid en ongerustheid. Dinsdagavond laat stemde de senaat alsnog over het voorstel.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck