Wethouderschaos in duiventil Amsterdam

Duiventil Amsterdam Victor Everhardt|Victor Everhardt
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

Met het aangekondigde vertrek van opnieuw een wethouder in de hoofdstad Amsterdam – nadat de andere halsoverkop was vertrokken om burgemeester te worden in Utrecht – is er opnieuw een bestuurlijk dieptepunt bereikt.

De Amsterdamse wethouder Victor Everhardt heeft een baantje gevonden in Den Haag. Hij wordt per 1 februari 2022 directeur van het onbekende Platform 31, een organisatie actief in de verslavingszorg.

Zijn voorganger Udo Kock, die vertrok omdat hij zich niet meer kon verenigen met het Amsterdamse GroenLinks-beleid het financieel drama van vuilverbrander AEB, blijkt nu actief te zijn voor de investeerder die destijds ook de vuilverbrander wilde overnemen.

Stutten

Everhardt, die onlangs ook partijvoorzitter werd van D66, is niet de eerste die aan zijn stutten trekt. Want ook PvdA’ster Sharon Dijksma vertrok als een dief in de nacht na een andere baan, het burgemeesterschap van Utrecht. Everhardt heeft slechts twee jaar op de wethoudersstoel gezeten. Hij weigerde ook te verhuizen van Utrecht naar Amsterdam. De bestuurlijke functie was niet meer dan een baan voor de man.

De afscheidsbrieven van van de vertrekkers in deze duiventil hebben steeds dezelfde boodschap. Ook Everhardt zegt dat hij met ‘gemengde gevoelens’ afscheid neemt van de hoofdstad. Ondertussen liggen ook de andere wethouders zwaar onder vuur. Zoals bijvoorbeeld GroenLinkser Van Doorninck die sommige buurten in de hoofdstad wil opzadelen met windmolens.

Baantjescircus

Voorheen schreef de Gemeentewet voor dat wethouders lid moesten zijn van de gemeenteraad (en dus gekozen zijn en ook wonen in de gemeente waar ze het ambt vervullen). Na een wetswijziging werd het mogelijk om ook wethouders van buiten de raad te rekruteren. Reden was vooral dat daarmee de kwaliteit van het bestuur zou worden verhoogd.

De praktijk is soms dat het door de persoon in kwestie vaak wordt gezien als een tussenstap op weg naar een burgemeesterschap of een andere bestuurlijke baan. Het wethouderschap is daarmee een doorgangshuis van carrière-politici.

Rol oud-wethouder

Ook de activiteiten van de voormalig wethouder Kock roepen vragen op. De D66’er adviseert ondernemer Wim Beelen bij de ontwikkeling van het ADM-terrein in Amsterdam Noord. Kock was in het Amsterdams gemeentebestuur havenwethouder. PvdA-raadslid Boutkan in Amsterdam pleit nu voor een lobbycode voor oud-bestuurders. De SP noemt het gênant en wethouder Everhardt, die notabene nu zelf blijkt te vetrekken, zegt verbaasd te zijn en kondigde vandaag in De Telegraaf een uitgebreide verklaring aan.

Tags

AMSTERDAMFEMKE HALSEMASHARON DIJKSMAUTRECHT

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie