Wie is Amalia? Onze toekomstige koningin!

Amalia 18 jaar
Door: Jos La Grande
07-12-2021

Vandaag zal onze toekomstige koningin Catharina-Amalia, ‘Am’ voor intimi, door velen worden gefeliciteerd. Maar wie is deze prinses eigenlijk? Wat zijn haar hobby’s? Hoe kijkt ze tegen het leven aan? Het zijn vragen die door Claudia de Breij aan haar zijn gesteld.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De cabaretière schreef daarover het boekje ‘Amalia’. In de gesprekken werd geen onderwerp geschuwd. Haar liefdesleven, geestelijke gezondheid, haar lotsbestemming. Op lichtvoetige wijze passeert het allemaal de revu, en geeft  

Zo lezen we dat Amalia regelmatig een professional raadpleegt om over haar mentale gezondheid te spreken. ,,Ik vind het geen taboe. En geen probleem om dat in het openbaar te zeggen. Soms wordt het me allemaal te veel, school, vrienden, en dan praat ik met iemand. Als ik er behoefte heb, maak ik een afspraak. Even je hart luchten en je bent weer voor een maand klaar. 

Professional

De prinses noemt het heel normaal om af en toe met een professional te praten. Zeker na wat er met haar tante Ines is gebeurd, die zichzelf in een depressie van het leven beroofde. ,,Iedereen praat over gezond eten en sporten. En dat ís ook heel belangrijk. Maar hoe belangrijk is het om je mentale gezondheid bij te houden? Het een kan niet zonder het ander.”

Prinses Amalia is een perfectionist die zich al op haar veertiende verzoend heeft met het feit dat ze niet zelf over haar toekomst kan beslissen. Behalve als het over de liefde gaat. In haar partnerkeuze eist de kroonprinses de vrijheid om te kiezen wie ze wil.

Partner

,,Als het de man is die me steunt, van wie ik hou, met wie ik mijn leven door wil brengen, en het parlement geeft geen toestemming… Nou, dan moeten we nog maar zien wat ik doe. Ik kan niet kiezen ten koste van mezelf. Dan kan ik ook niet het beste geven voor ons land”, vertrouwt de prinses Claudia de Breij toe. Over haar smaak voor jongens is de prinses duidelijk. Ze houdt niet van lomp. Zonder daarbij de Nederlandse jongens van haar leeftijd tekort te doen, stelt ze fijntjes vast dat ‘Duitse jongens heel galant zijn’. 

Het boekje is er één in een inmiddels traditionele reeks. Prinses Beatrix liet zich destijds interviewen door schrijfster Hella Haase en koning Willem-Alexander werd bij zijn achttiende aan de tand gevoeld door Renate Rubinstein.

Lichtvoetig

De Breij is er zeker in geslaagd op lichtvoetige wijze een inkijkje te geven in de belevingswereld van de prinses. Wie het boekje (112 pagina’s) leest, krijgt een beeld van een serieuze jonge vrouw met perfectionistische trekjes. Een jonge vrouw die het, naar het voorbeeld van grootmoeder Beatrix, graag tot in de puntjes goed wil doen.

Waar haar vader in dezelfde leeftijdsfase behoorlijk tegenstribbelde als het ging om het aanvaarden van zijn lotsbestemming, is het voor Amalia zo klaar als een klontje. Zij treedt ooit aan als koningin van Nederland en als het zover is, zal ze haar stinkende best doen. ,,Als ik de wereld een klein beetje beter heb gemaakt, dan ben ik blij.” 

Koningschap

Amalia zegt nog geen idee te hebben hoe ze het koningschap wil invullen. 

De vraag is in hoeverre ze zo slim is om de kaarten aan de borst te houden. Immers, op andere momenten laat ze merken wel degelijk over de toekomst na te denken. Zo vertrouwt ze De Breij toe dat ze al precies weet in welke jurk ze wil trouwen en ook al een oogje heeft op de koets waarmee dat moet gebeuren. 

Cocktails maken kan ze echter als de beste. Dat leverde haar onder haar collega’s de bijnaam ‘cocktailqueen’ op. Dat er een klik is tussen de prinses en de cabaretière wordt gaandeweg het boekje steeds duidelijker. Zo neemt Amalia tijdens een lunch haar interviewster in de maling. Als het op betalen aankomt dringt de prinses aan dat te mogen doen.

,,Ik heb veel te veel cash in huis op het moment”, zegt Amalia. Totaal niet bedacht op het feit dat ze op het verkeerde been wordt gezet, verslikt De Breij zich in haar koffie.

Prinses Amalia

 

Meer DenD