Wie is Jill Biden, de vrouw achter Joe?

Portret Jill Biden|Joe en Jill Biden op campagne.|Jill Biden in Roemenië
Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Jos La Grande

‘Onderwijzers gefeliciteerd! Een van jullie zit nu ook in het Witte Huis’.

Joe Biden, de 46e president van de Verenigde Staten, verklaarde vannacht opnieuw de liefde aan zijn vrouw Jill Biden op de parkeerplaats bij het Chase Center in Wilmington waar hij zijn speech hield. Hij herinnerde de onderwijzers eraan dat zijn vrouw (69) straks First Lady zal zijn en een stem voor de miljoenen Amerikanen wordt die voor de klas of in de collegezalen les geven.

Wie is deze Jill Biden? De vrouw die straks de baas is van de huishouding in het Witte Huis, de opvolgster van Melania Trump en Michelle Obama zal het straks anders gaan doen. Met veel minder glamour en met veel meer aandacht voor ‘gewone’ Amerikanen…

Jill mag de drijvende kracht worden genoemd ook in het politieke leven van haar man Joe. Ze trouwden in 1977 en kregen samen een dochter Ashley Biden, die inmiddels ook 39 is.

Voor Jill is het Witte Huis geen onbekende plek, want haar man Joe (gisteren op de kop af zit hij 46 jaar in de politiek) was al twee keer eerder vice-president. Ze wordt gezien als een ijzersterke vrouw, die zich als stiefmoeder ook ontfermde over Beau en Hunter Biden, de twee zonen van Joe uit het eerdere huwelijk.

Tragiek

Daarmee is ook meteen de tragiek in het leven van Joe Biden benoemd.

Tragiek 1: De eerste vrouw van Joe, Neilia, en hun dochter Naomi kwamen om bij een verkeersongeluk in 1972. Enkele jaren geleden overleed zijn zoon Beau aan kanker.

Tragiek 2: Joe aasde al zijn hele leven op het presidentschap. Twee keer eerder stelde Biden vergeefs een poging in het werk. Deze keer is het wel gelukt en kan hij laten zien dat hij zijn beloften waarmaakt. Waarnemers zeggen echter dat het een keuze TEGEN president Trump is.

Eerste date

Het was Frank Biden, de broer van Joe, die een blind date organiseerde voor Joe en Jill in maart 1975. Tegen haar moeder zei Jill, verwikkeld in een echtscheidingsprocedure met haar eerste man Stevenson, na de eerste ontmoeting: ,,Mama, ik heb eindelijk een gentleman ontmoet…” In mei van dat jaar werd de scheiding door de rechter uitgesproken en twee jaar later was er het huwelijk met Joe.

Italiaanse komaf

Jill Tracy Jacobs wordt overigens de eerste First Lady van Italiaanse komaf. Netzoals de eerste vrouw van Joe is ze onderwijzeres. De lerares Engels gaf 13 jaar les op de middelbare school, ze gaf volwassenenonderwijs aan ouderen met psychische problemen en sinds 2009 is ze professor in de Engelse taal aan de Northern Virginia Community College.

Maar Jill Biden doet veel meer dan dat. Op tal van terreinen zet ze zich in voor voor de Biden Foundation. Na het overlijden van Beau Biden startten Joe en Jill een campagne om het onderzoek naar kanker grondig op te voeren en daarmee vele levens van patiënten te redden. Met Michelle Obama richtte ze Joining Forces op, een organisatie die gezinnen van onder andere veteranen in het dagelijks leven wil helpen door bijvoorbeeld een baan voor ze te vinden.

Campagne

De afgelopen maanden heeft Jill zich volop ingezet voor de campagne van haar man Joe. Ze besloten samen dat er iemand een einde moest maken aan het presidentschap van Donald Trump na de rellen in Charlottesville. Biden stapte naar voren en won de voorverkiezingen nadat er vanuit South Carolina steun voor hem werd uitgesproken.

Er was een moment in de campagne dat Jill volop in beeld kwam. Een man bestormde het podium en Jill hield hem ferm tegen. (zie video hieronder). Voor Jill was het een uitgemaakte zaak dat in de bres sprong voor de veiligheid van haar man.

Maar ze deed nog veel meer. Jill schreef een boek (Het verhaal van Joe Biden) en maakte zich sterk in de corona-crisis voor de ouders en leerlingen die te maken kregen met digitaal onderwijs.

Ze wil trouwens dat haar man straks een minister van Onderwijs kiest die zelf ook voor de klas heeft gestaan. Ze krijgt haar zin. De huidige bewindsvrouw Betsy DeVos, afkomstig uit een steenrijke familie, is volgens haar een regelrechte mislukking.

Bronnen zeggen trouwens ook dat Jill Biden haar man op het spoor heeft gezet om een vrouw en in het Kamala Harris te kiezen als running mate. Jill was ervan overtuigd dat vrouwelijke kiezers de doorslag konden geven in de presidentsverkiezingen.

Samen het land besturen…

Wat Jill op tafel zet tijdens het diner met haar man is bekend. In de eerste plaats kaarsen voor de gezelligheid. ,,Voedsel is liefde”, is een bekende uitspraak van Jill. Kip met Parmesaanse kaas, pasta met rode saus zijn de favorieten van haar en haar man. Joe Biden drinkt, evenals Donald Trump geen alcohol, maar wel cola light.

Maar voor wie het nog niet weet: Joe en Jill gaan samen de Verenigde Staten besturen als ze de sleutel van het Witte Huis in handen krijgen. Let maar op!

Joe en Jill Biden op campagne.
Foto Flickr: Sage Skidmore
Jill Biden in Roemenië
Foto: Flickr

Tags

Beau BidenDonald TrumpHunter BidenJil BidenMichelle ObamaNaomi BidenNeilia BidenWitte Huis

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck
  • micazu: Mijn huis, jouw vakantie