Willem-Alexander en Máxima 20 jaar getrouwd!

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Charlotte Wijnen

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn vandaag twintig jaar getrouwd! Het paar gaf elkaar op 2 februari 2002 het jawoord en viert daarmee zijn porseleinen bruiloft.

In 1999 ontmoetten koning Willem-Alexander en koningin Máxima elkaar in Sevilla. Ze zouden zijn gekoppeld door wederzijdse vriendin Cynthia Kaufmann. In januari 2001 vroeg de koning Máxima ten huwelijk tijdens een schaatsles op de vijver van Huis ten Bosch.

De bruiloft

Het koningspaar werd op zaterdag 2 februari 2002 in de Beurs van Berlage in Amsterdam getrouwd door toenmalig burgemeester Job Cohen. Het kerkelijk huwelijk werd direct daarna voltrokken in de Nieuwe Kerk door dominee Carel ter Linden. De plechtigheid werd behalve door familie, vrienden en gasten van het bruidspaar ook bijgewoond door autoriteiten en ongeveer 600 genodigden uit alle delen van het Koninkrijk.

De trouwjurk van Máxima was gemaakt van ivoorkleurige mikado-zijde met lange mouwen en een bénitier hals. De prachtige nauw aansluitende trouwjurk werd ontworpen door Valentino Couture te Rome. De trouwringen van het bruidspaar zijn handgemaakt van platina, 2,5 millimeter breed en halfrond. Na inzegening werden de trouwringen aangeboden door Juan Zorreguieta, de broer van Máxima.

Wordt het jubileum gevierd?

Nu, twintig jaar later, viert het koningspaar zijn porseleinen huwelijk. Het is niet bekend of ze hun jubileum vieren. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft laten weten dat dat privé is. De koning moet ondanks de feestelijke dag gewoon aan het werk. Hij ontvangt in de ochtend de nieuwe ambassadeurs van Israël, Nieuw-Zeeland en Griekenland.

‘We hebben het heel fijn samen’

Vorig jaar noemde Máxima in het interview naar aanleiding van haar vijftigste verjaardag Willem-Alexander haar ‘anker’. ,,We hebben het heel fijn samen met onze kinderen”, zei de koningin over haar echtgenoot. ,,Hij houdt me scherp en hij duwt me en prikkelt me om echt mijn werk te doen. Maar tegelijkertijd houdt hij me vast. Die combinatie vind ik fantastisch.”

In de BNNVARA-documentaire Een Porseleinen Huwelijk werd maandag duidelijk dat Willem-Alexander twintig jaar geleden zo verliefd was op Máxima dat hij zelfs bereid was om het koningschap op te geven om met haar te kunnen trouwen.

Tags

AMALIAARIANEKONING WILLEM-ALEXANDERKONINGIN MAXIMAKONINGSPAARMAXIMAPRINSES ALEXIAWILLEM-ALEXANDER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck