Willem-Alexander en Máxima op staatsbezoek in Griekenland: dit is het programma

Programma staatsbezoek Griekenland
Door: Charlotte Wijnen
31-10-2022

Willem-Alexander en Máxima zijn vandaag begonnen aan hun driedaagse staatsbezoek aan Griekenland. Het koningspaar gaat twee dagen naar de hoofdstad Athene en één dag naar de tweede stad van het land, Thessaloniki. Dit staat er de komende dagen op de planning!

Kranslegging

Het koningspaar is maandagochtend begonnen aan het driedaagse bezoek. De officiële kranslegging vond plaats op het Syntagmaplein, een belangrijk plein in Athene waar het Griekse parlement gevestigd is. De kranslegging is traditioneel onderdeel van een staatsbezoek en is vaak de eerste officiële activiteit van het paar. Door de gehele stad zijn ter ere van het bezoek Nederlandse vlaggen gehesen en het koningspaar werd ontvangen met zowel het Nederlandse als het Griekse volkslied.

Na de kranslegging reisden koning Willem-Alexander en koningin Máxima naar het nabijgelegen presidentieel paleis. Daar werden zij wederom ontvangen met het Nederlandse volkslied. Daarop volgt een gesprek met president Sakellaropoulou.

Bezoek Lesbos geschrapt

De reis naar Griekenland stond al twee keer eerder op de planning, maar moest worden uitgesteld. Eind 2021 vanwege de coronacrisis, en maart dit jaar vanwege de situatie in Oekraïne. Op het programma van de reis in maart stond nog een bezoek aan het eiland Lesbos, waar veel vluchtelingen worden opgevangen. Willem-Alexander en Máxima zouden daar onder anderen met bewoners, veldwerkers van Nederlandse hulporganisaties en medewerkers van een kinderopvang spreken. Dit bezoek is nu geschrapt.

Vluchtelingen

In plaats van het bezoek aan Lesbos wordt er nu meer aandacht geschonken aan de integratie van vluchtelingen. Dit doet het paar door te praten met Oekraïense vluchtelingen en daarnaast wonen ze een concert van vluchtelingenkinderen bij. Naast ontmoetingen met vluchtelingen, staan onder meer een bezoek aan de Akropolis en een bezoek aan een ziekenhuis voor kinderen met kanker op de planning.

Vakantievilla

Het is de eerste keer dat de koning op staatsbezoek naar Griekenland gaat, zijn moeder Beatrix deed dat in 1997 wel al eens. Wel is duidelijk dat Griekenland niet vreemd is voor Willem-Alexander, Máxima en hun dochters. Willem-Alexander heeft een vakantievilla op het schiereiland Peloponnesos, waar ze jaarlijks naartoe gaan om vakantie te vieren.

Het staatsbezoek aan Griekenland is het tweede staatsbezoek dat het koningspaar deze maand aflegt. Eerder deze maand gingen Willem-Alexander en Máxima al naar Zweden.

Meer DenD