Willem-Alexander ontvangen in Litouwen

VILNIUS – Nederlanders zijn doeners en geen praters. “Je hoort ze niet, ze doen het gewoon”, zei de Litouwse president Dalia Grybauskaitė woensdagmiddag in een korte verklaring na de ontvangst van koning Willem-Alexander. Ze wees op het redden van Litouwse Joden door een Nederlands honorair-consul in de Tweede Wereldoorlog en de Nederlandse militaire steun bij de bewaking van Litouwen.

Het tekende de warme ontvangst die de koning bij zijn derde staatsbezoek van deze week kreeg in Vilnius, waar hij met Máxima voor het eerst en het laatst was in 2002. De Litouwse president, bezig aan haar laatste jaar, heeft hij bij verschillende gelegenheden al ontmoet. Zo woonde ze in 2014 de nucleaire veiligheidstop bij in Den Haag en was ze eerder dit jaar net als Willem-Alexander bij de opening van de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea.

De koning was aan het einde van de middag vanuit Tallinn in Estland aangekomen in Litouwen, het grootste van de drie Baltische staten. Anders dan Letland en Estland viert Litouwen dit jaar niet het eeuwfeest van de onafhankelijkheid maar nadrukkelijk het eeuwfeest van het herstel van die onafhankelijkheid, want in vroeger eeuwen vormde Litouwen – verbonden met Polen – al een machtig zelfstandig rijk.

Saamhorigheid

Willem-Alexander ging daar ook op in bij zijn verklaring na het onderhoud met Grybauskaitė. “Een eeuw geleden herwon Litouwen zijn onafhankelijkheid. Ik ben dankbaar persoonlijk uitdrukking te kunnen geven aan de Nederlandse gevoelens van saamhorigheid met het vrije, onafhankelijke Litouwen.”

Die vrijheid moest voortdurend worden bewaakt, aldus de koning. “Nederland is er trots op een concrete bijdrage te kunnen leveren aan vrede en veiligheid in deze regio. Later deze week zullen wij daar samen met de betrokken militairen bij stilstaan.”

 

BUZZR