William Spaaij stapt vol enthousiasme in ‘Lazarus-trein’

Door: DitjesDatjes
12-02-2020

William Spaaij moest meteen vol aan de bak toen hij zich mocht voegen bij de cast van de al lopende David Bowie-musical Lazarus. Voor de acteur, die deels de rol van Valentine op zich gaat nemen, voelde het alsof hij “op een intercity stapte”.

“Het is heel anders dan ik gewend ben. Ik kom nu bij een voorstelling binnen die de andere acteurs al honderd keer met elkaar gespeeld hebben”, vertelt Spaaij (36) in aanloop naar zijn première tegen BuzzE. “Je stapt als het ware op een rijdende trein. Wel een intercity, want je moet direct op je ‘highest level’ presteren. Maar daar hou ik wel van. En omdat de rest van de cast het stuk al langer speelt, kunnen ze je ook juist ondersteunen.”

Tekst gaat verder onder advertentie
   

De door Ivo van Hove geregisseerde musical rond het oeuvre van David Bowie is sinds half oktober te zien in het DeLaMar Theater. Daarna gaat Lazarus tot eind mei op tournee langs theaters in Heerlen, Groningen en Rotterdam. Spaaij deelt vanaf donderdag de rol van Valentine met de Vlaamse acteur Pieter Embrechts, die vanwege andere werkzaamheden niet fulltime kon blijven spelen.

Drive

“Ik ben heel blij dat ik weer aan het spelen ben”, zegt Spaaij, die een jaar geleden een podiumstop inlaste. “Het is echt genieten om weer met mijn poten op de bühne te staan. Het voelt heel goed om terug te zijn.”

Dat hij de rol moet delen met Embrechts maakt hem weinig uit. “Tweede keus voel ik mij niet. Ik wil gewoon een mooie rol spelen en dat is dit. En eerlijk gezegd vind ik het op mijn leeftijd ook wel lekker om nog een leven te hebben naast het spelen”, grapt hij. “Maar als ze bellen of ik alles wil spelen, dan doe ik dat natuurlijk. Die drive en ambitie zit ook gewoon in mijn bloed. En dat blijft.”

Halve held

Spaaij is te zien naast hoofdrolspeler Dragan Bakema (Newton), Noortje Herlaar en Lottie Hellingman (Elly), Thomas Cammaert, Shary-An Nivillac en Holly Mae Brood. De rol van ‘slechterik’ Valentine past hem uitstekend, meent hij. “Mensen kennen mij als de boy next door, spontaan en open. Als de halve held. In deze rol kan ik een keer de donkere kant in mij laten zien. Dat heb ik nog niet zo vaak mogen doen dus dat vind ik heel leuk.”

Tegenwoordig zoekt hij sowieso naar wat meer gelaagde karakters. “Niet zo’n verhaal van: ik vind jou leuk en jij mij. Ik wil wel wat meer diepgaande rollen spelen. En daar is dit er een van. Het is enerzijds een sympathieke vent, maar ook iemand die iets duisters heeft.”

Gespannen voor zijn première is William niet. “Het voelt wel wat minder groots deze keer. Normaal gesproken leef je twee maanden met elkaar naar deze dag toe. Nu is het alleen voor mij allemaal nieuw. Ik kijk er vooral heel erg naar uit en heb veel zin in de komende maanden.”

 

BuzzE

 

 

Meer DenD