Wind in de wilgen

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

Ze behoren tot het oerhollandse landschap: Wilgen! Ook als tuinplant zijn ze populair. De aaibare ‘katjes’ zijn de eerste tekenen van de naderende lente!

Salix

De Salix – zoals de wilg officieel heet – is staat mooi in een tuin of op een terras. De takken kunnen omhoog reiken, maar ook laag naar beneden hangen. Eerst komen de bekende zachte zilverwitte katjes, later verschijnen de groene blaadjes en in de winter zijn de stengels mooi okerkleurig. De Salix voor in de tuin is de miniversie van de grote knot- en treurwilgen die we kennen van slootkanten en parken. Meestal zijn deze wilgenstruikjes op een hoog stammetje geënt, zodat ze een mooie combinatiemogelijkheid geven met kleurrijke onderbeplanting. Zo wordt de Salix met bijvoorbeeld Primula, violen of narcissen al snel een vrolijke lenteplek in de tuin of op het terras!

Oerhollands en veelzijdig

De Salix is echt een oerhollandse boom, niet in de laatste plaats omdat we er al eeuwen klompen van maken. Er zijn zo’n 400 soorten. De plant is winterhard en dol op vochtige grond en veel licht. Het zijn typische pioniersplanten, die vooral ontkiemen op de grens van water en land. Vandaar dat je ze ook vaak langs slootkanten ziet. We hebben al eeuwenlang plezier van deze boom: het zachte, buigzame hout wordt nog altijd gebruikt voor manden en fruitkistjes en in de bast zit de pijnstillende stof salicyne, bekend van Aspirine.

Wilgen-weetjes

Wilgenkatjes zijn voor insecten een belangrijke leverancier van stuifmeel en trekken bijen en hommels aan.
Voor de Kelten en Germanen was het buigzame hout metafoor voor veerkracht bij tegenslag.
Omdat de Salix zo snel groeit, is het boompje ook het symbool van vruchtbaarheid.
Kronkelwilg Salix babylonica ‘Tortuosa’ is populair als paasboom.

Tags

WINTER

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck