Winnaars schitteren op 10e Koninklijk Concertgebouw Concours

Door: Redactie
24-05-2018

Samen met uw kleinkind naar Het Concertgebouw in Amsterdam? DenD geeft 100 opa’s en oma’s een tweede kaart cadeau! Zij mogen hun kleinkind gratis meenemen naar Het Jong Talent Gala aankomende zondag. Zij betalen dan €17,50 i.p.v. €35 voor 2 kaartjes.

Tekst gaat verder onder advertentie
   

Bestel je kaarten hier

Vermeld de actiecode  ‘DitjesenDatjes2018’  op de bestelpagina en de korting wordt automatisch verwerkt.

Adembenemend

Adembenemend. Zo kun je het optreden van Radu Ratering, de jonge pianist die in 2017 de 9e winnaar werd van het Koninklijk Concertgebouw Concours (KCC), wel omschrijven. Hij bracht de Kleine Zaal van het Concertgebouw toen in extase. Maar Radu bleef daar zelf nogal koel onder. „Ik ben hier niet per se om prijzen te winnen, maar om het publiek iets te geven,” aldus de bescheiden pianist.

Het Concours bestaat dit jaar 10 jaar en om dat te vieren is op zondag 24 juni (van 15.00 tot 17.30 uur) in de Grote Zaal ‘Het Jong Talent Gala’. Tijdens dit jubileumgala treden de winnaars van de concoursen van 2009 tot en met 2018 op. Onder hen Lucie Horsch en Nikola Meeuwsen, die inmiddels al flink naam aan het maken zijn, én uiteraard de nog onbekende winnaar van het concours van 2018.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours wordt al 10 jaar mede mogelijk gemaakt door de VandenBroek Foundation. Het doel is kinderen te stimuleren muziek te maken, jonge musici bij elkaar te brengen en ze daarbij een mooi podium te bieden. Het wedstrijdonderdeel staat dus niet centraal. Kinderen van alle niveaus zijn van harte welkom om zich in te schrijven.

Het Koninklijk Concertgebouw Concours staat open voor jong muzikaal talent uit heel Nederland en heeft dus als doel het bevorderen van dit talent en hen een podium te bieden. En het KCC bevordert bovendien het contact tussen jong talent en professionele musici.

Op 24 juni begeleidt het Residentie Orkest onder leiding van dirigent Jurjen Hempel de tien Concourswinnaars en worden werken van Sammartini, Rachmaninoff, Mozart, Chopin, Roth, Tsjaikovski, Chopin en Grieg gespeeld.

Speciaal voor deze middag kunnen opa’s en oma’s als ze een toegangsbewijs van €17,50 kopen gratis een kleinkind meenemen. De dresscode is feestelijk, dat hoort natuurlijk bij een gala. En er is een ‘rode loper’ waarop grootouders en hun kleinkinderen worden gefotografeerd.

Maar voordat het Gala plaatsvindt is er eerst nog de finale 2018 op 17 juni in het Concertgebouw met supertalenten van 9 tot en met 14 jaar. Dat wordt opnieuw een spannende klus voor de jury met Jan Willem de Vriend als voorzitter en violiste Lisa Jacobs, celliste Quirine Viersen, saxofonist Raaf Hekkema en pianist Thomas Beijer.

Eerdere winnaars:

Luci Horsch

Lucie Horsch (19) op blokfluit

De inmiddels beroemde fluitiste won in 2009 het allereerste Concours. „Het voelt als heel lang geleden. Het was een leuke verrassing. Dat besef je dan nog niet zo. Ik zag het als een leuk concert. Het klinkt mooi in de Grote Zaal. Na het Concours heb ik concerten gegeven in Canada, Noorwegen, Brazilië, Zwitserland. Ik heb een cd gemaakt met muziek van Vivaldi. Ik kan andere jongeren zeker aanraden mee te doen.”

Mikdad

Aidan Mikdad (16) – piano

In 2013 won pianist Aidan Mikmak het Koninklijk Concertgebouw Concours. Onverwacht kwam hij als winnaar uit de bus. „Het concours heeft mij heel erg geholpen. Ik heb veel nieuwe vrienden ontmoet met wie ik de liefde voor muziek deel. Mijn docent zei destijds dat ik er niet op moest rekenen dat ik ook zou winnen. Ik weet nog heel goed dat ik vlak voor de finale de Donald Duck zat te lezen. Toen de uitslag er eenmaal was, was er euforie. Natuurlijk droom ik ervan om ooit in Carnegie Hall te spelen. Maar eerst wil ik groeien als mens en als musicus.”

Nederland, Amsterdam, 25 juni Concertgebouw Open foto: Elmer van der Marel

Lisa Roth (19) Pop

„Je bent je niet bewust dat het Concertgebouw heel groot is en wie er allemaal heeft gespeeld”, zegt de winnares van het Koninklijk Concertgebouw Concours van 2011. „Ik kwam opeens in de finale. De andere deelnemers speelden klassieke muziek. Ik viel wel een beetje buiten de boot. Ik was ook heel erg nerveus.”

Lisa won met een zelfgeschreven popnummer in Amsterdam. „Ik keek tegen de anderen op. ‘Hoeveel oefen jij?’, was de vraag die gesteld werd. Zij studeerden 5 uur op een dag. Ik toen 15 minuten. Zolang je er plezier in hebt en gelooft in je eigen muziek dan ben ik van mening dat
iedereen mee kan doen.”

Concrtgebouw

 

 

 

 

 

 

Meer DenD