Wintergroen in de tuin: skimmia

Door: Ditjes en Datjes
25-10-2018

Het hele jaar door laat deze struik (officieel Skimmia japonica) zich steeds op een nieuwe manier zien. In november toont de plant de knoppen van haar stevige, fraaie bloemenpluimen. De kleur én de knoppen blijven de hele winter mooi. In april-mei gaan de knoppen open en bloeit de Skimmia met wit-roze bloemen die sterk geuren: bijen zijn er dol op. Eind augustus verschijnen de eerste nieuwe knoppen. Vaste waarde is het leerachtige blad dat het hele jaar prachtig groen blijft.

 

Afkomstig uit Azië

De Skimmia behoort tot de ‘wijnruitfamilie’ (Rutaceae) waar ook citrusboompjes deel van uitmaken. Die verwantschap ontdek je in de blaadjes. Als die worden gekneusd, komt er een citrusgeur vrij. In het wild groeit de Skimmia in de bossen van China en andere delen van Azië, zoals de Himalaya. De tuinversie is echter ontstaan in een Nederlandse kas.

 

Ruim assortiment

Het assortiment Skimmia is de laatste jaren uitgebreid met veel nieuwe cultivars. Ze verschillen in de kleur van de bloemknop, de bladkleur (groen of bontbladig) en de compactheid van de plant. Er zijn zowel compacte dwerg-Skimmia’s als exemplaren die veel groter en losser groeien. De meest voorkomende cultivar van de Skimmia japonica is ‘Rubella’, met zijn rode bloemknop. Planten met groene/witte bloemknop zijn: ‘Finchy’, ‘White Globe’, ‘White Dwarf’, ‘Godries Dwarf Green’, ‘Fragrant Cloud’ (geurend). Enkele rode besdragende Skimmia zijn: ‘Pabella’, ‘Obesssion’, ‘Veitchii’ en ‘Temptation’.

Skimmia weetjes

  • De eerste Skimmia kwam in 1838 naar Europa en belandde in de kassen van Kew Gardens.
  • De Latijnse naam is in 1784 afgeleid van ‘miyama shikimi’, de Japanse term voor de Skimmia.
  • De Skimmia japonica ‘Pabella’ is een nichtje van Skimmia japonica ‘Rubella’, bekend van de mooie bloemtrossen.
  • Om de plant in de tuin laten gedijen, hebben een paar dames Skimmia een heer nodig die voor bestuiving kan zorgen. De mannetjesplant is het beste te herkennen aan zijn vorm: de bloei is iets forser en de bloemetjes hebben stampers.

Meer DenD