Yeşilgöz waarschuwt voor links en populistisch rechts in EP

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

NIEUWEGEIN (ANP) – VVD-leider Dilan Yeşilgöz noemt de verkiezingen voor het Europees Parlement “misschien wel de belangrijkste verkiezingen die er ooit zijn geweest”. Ze waarschuwde voor zowel links als populistisch rechts, op het VVD-congres in Nieuwegein. Ze gaf een sneer naar de Europarlementariërs die “roeptoeteren” dat de VVD niet meer thuishoort in de Europese liberale fractie (Renew Europe), omdat de VVD in Nederland een kabinet gaat vormen met de PVV.

“Kijk naar de inhoud, kijk naar wat we hebben opgeleverd, kijk wat er gebeurt als echte liberalen aan tafel komen”, gaf ze de Europarlementariërs mee die de VVD na de verkiezingen voor het Europees Parlement uit Renew Europe willen zetten. Renew is nu met 102 zetels de op twee na grootste fractie in het Europees Parlement, dat 705 zetels telt.

“Dan gaat het niet meer over een grenzen dicht en een Nexit. Dan gaat het over een plek voor echte vluchtelingen. Dan gaat het over steun in Oekraïne. Dan gaat het over het doorzetten van ons klimaatbeleid”, zei Yeşilgöz.

Europese fractie

Premier Mark Rutte is ervan overtuigd dat de VVD niet uit de liberale Europese fractie wordt gezet. “Dat is volgens mij ketelmuziek omdat bijvoorbeeld in Frankrijk Renew wordt aangevallen door links. Daar wordt gezegd dat de VVD nu ook gaat samenwerken met de Le Pen van Nederland. Dat slaat helemaal nergens op.”

In het Europees Parlement maakt de partij van Marine le Pen deel uit van de rechts-radicale ID-fractie, net zoals de PVV van Geert Wilders. “Het is ook niet zo dat Wilders in zijn eentje regeert. We zijn een coalitieland”, zei Rutte.

Kritiek

Hij vindt dat zijn partij stevige kritiek mag geven op de dreigementen dat de VVD wellicht uit de Europese liberale fractie wordt gezet. “We zijn oprichter van Renew. We zitten in het hart van die partij.” Als anderen om “campagnetechnische redenen dit doen, dan mogen wij ook stevig reageren.”

De verkiezingen voor het Europees Parlement zijn van 6 tot en met 9 juni. Nederland gaat op 6 juni naar de stembus.

Het Europees Parlement groeit dan naar 720 zetels. Daarvan zijn er 31 voor Nederlandse volksvertegenwoordigers.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck