Yeşilgöz wilde persoonlijk geen samenwerking met PVV, NSC, BBB

Deel op Facebook Deel op Twitter Deel op WhatsApp
Van onze redactie

NIEUWEGEIN (ANP) – VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz vindt dat de onderhandelingen voor een nieuw kabinet met PVV, NSC en BBB “echt zwaar” waren. “Maar het is gelukt. Niet omdat ik deze samenwerking persoonlijk graag wilde, dat is niet aan de orde”, zei ze tijdens haar toespraak op de algemene ledenvergadering van de liberalen in Nieuwegein.

“De afgelopen maanden hebben we gevochten voor het belang van de VVD en voor het belang van Nederland, “zonder onze liberale waarden te verkwanselen”. In het vorige week gepresenteerde hoofdlijnenakkoord van de vier partijen zijn “de liberalen verankerd”.

De partijleider benadrukte dat de VVD een brede volkspartij is die verschillen overbrugt. “Met wie wij samenwerken zal nooit bepalen wie wij zijn. Dat doen we zelf. Dat is zo en dat blijft zo. En dat geldt ook de komende jaren. We zullen het aankomende kabinet aan onze basisprincipes blijven houden.”

Belangrijke punten

In haar toespraak noemde ze vijf punten uit het akkoord die voor de VVD belangrijk zijn en waar de partij volgens haar echt een stempel op heeft gezet. Yeşilgöz noemde onder meer de investeringen in defensie, de strenge asielregels, lastenverlichting voor de middeninkomens en het handhaven van het huidige klimaatbeleid.

Het beschermen van de vrijheid is het vijfde punt dat de VVD-leider noemde. Ze benadrukte dat de VVD niet zal toestaan “dat in ons land de klok wordt teruggedraaid”. Ze doelde op onder andere de groeiende Jodenhaat, gelijke rechten voor vrouwen en de vrijheid van seksuele voorkeur voor iedereen. In het Kamerdebat over het hoofdlijnenakkoord deed BBB-voorvrouw Caroline van der Plas daar lacherig over, tot irritatie van Yeşilgöz.

Hoop op begin ‘nieuwe tijd’

De VVD-leider zei verder te hopen dat dit een begin is van een “nieuwe tijd. Een tijd waarin de politiek weer zorgen van mensen gaat oplossen in plaats van dat mensen zorgen hebben over de politiek.”

Ze rekent erop dat het nog te vormen kabinet voor een stabiel landsbestuur gaat zorgen en leek impliciet de VVD-coalitiepartners te waarschuwen. “Het kabinet moet kracht en stabiliteit kunnen leveren met deskundige mensen. Mensen die het vermogen hebben om te weten dat het landsbelang altijd vooropstaat.”

Geen staande ovatie

Haar speech leverde haar applaus op, maar een poging van een aantal VVD’ers om er een staande ovatie van te maken, mislukte. Bij haar eerste speech als partijleider kreeg ze die wel.

 

ANP

 

 

Lees verder

Mis geen enkele winactie!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Facebook Twitter

DenD Partners

  • Dirk
  • Brookland
  • LAM jouw museum
  • Dirck